A Daikin megkérdőjelezi a Tudatos Vásárlók Egyesületének 2024-es teszteredményeit

daikin-tudatos-vasarlok-egyesulete-teszt-legkondicionalo-valasz

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemrégiben közölte országos tesztjét, amely során 13 márkájú légkondicionálót vizsgáltak meg.
A teszt eredményeit közlő femina.hu cikkét mi is szemléztük. Ennek kapcsán adott ki sajtóközleményt a Daikin.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2024 áprilisában saját weboldalán és sajtóközleményben is közzétette 13 márka 57 hűtő-fűtő, inverteres split klímaberendezésének teszteredményeit, köztük a Daikin porƞóliójának készülékeit.
„A Daikinnál örömmel fogadjuk ezeket a fogyasztói teszteket. Idén azonban a teszt részleteit elemezve sajnos kételyeinket kell kifejeznünk mind a tesztelési módszerrel, mind a vizsgált modellek összehasonlíthatóságával kapcsolatban” – mondta Zuggó Balázs, a Daikin Magyarország ügyvezető igazgatója. A japán márka 100 éve prémium minőségéről és innovaơv HVAC megoldásairól ismert, a magyar piacon több mint 30 éve működik.

A Daikin álláspontja a Tudatos Vásárlók Egyesületének teszteredményeiről

1) Megkérdőjelezhető módszertan és teszteredmények

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által a Daikin Hungary kérésére rendelkezésre bocsátott részletes eredményeket megvizsgálva a tesztelési módszertanban ellentmondásokat véltek felfedezni, valamint a tesztelt gépek összehasonlíthatóságát sem találják megfelelőnek. Ennek eredményeképpen a japán gyártó megkérdőjelezi a Daikin készülékek teszteredményeit és a rangsorolásban betöltött helyüket az alábbi okok miatt:

  • A Daikin Perfera 35 méretosztályú egység esetében 2,5 kW-ot használtak 100% részterhelésen fűtésben, ami egyáltalán nem felel meg a készülékre vonatkozóan közzétett hivatalos, mérnöki kézikönyveinkben is szereplőadatoknak (névleges teljesítmény 4,0 kW 7 °C-on) és a Daikin Perfera 25 méretosztály esetében 2,4 kW-ot használtak 100%-os részterhelésen fűtésben, ami egyáltalán nem felel meg a készülékre vonatkozóan közzétett hivatalos adatoknak (névleges teljesítmény 2,8 kW 7 °C-on), így könnyen torzíthatja a valóságot.
  • A vizsgálati módszertan megemlíti, hogy az eredmények összehasonlítása érdekében a tesztek a „melegebb éghajlati” adatok alapján készültek*. Ugyanakkor leírják, hogy az egységeket -7°C-on figyelték meg, és a vizsgálati eredmények az átlagos/ mérsékelt éghajlati energiacímke adataira hivatkoznak.
  • A tesztben nem észszerűen kerültek kategorizálásra a vizsgált egységek. Következésképpen a 2,5 kW teljesítményű készülékeket közvetlenül a 3,5 kW teljesítményű készülékekkel hasonlítják össze, a dizájn szegmensbe tartozó készülékeket egy az egyben közvetlenül az alacsonyabb árú modellekkel hasonlítják össze, ami erősen torzítja az eredményeket.
  • A Daikin Comfora FTXP35M és FTXP25N összehasonlítása azt mutatja, hogy a korábbi M-sorozat hatékonyabb a fűtésben. Technikailag ez lehetetlen, mivel az N-sorozatnak ugyanazok a SCOP- és COP-értékei.
  • Bár a légkondicionálók fizikai mérete néha döntő szerepet játszik a készülék kiválasztásában, ezt a paramétert a rangsorolás során nem vették külön figyelembe. Az 57 vizsgált légkondicionálóból 21 készülék kisebb, mint 80 cm (szélességben). Ezek közül hét Daikin légkondicionáló. Ha egy ilyen kategóriát külön jelöltek volna, akkor a Daikin készülékek az első 3 helyen állnának (2x Perfera + 1x Stylish). Megfelelő kategorizálás nélkül a kisebb készülékeknél a méretük teljesítményre gyakorolt hatását nem veszi figyelembe a felmérés.

2) A tesztelt Daikin készülékek nem a legújabb szériából voltak

  • Sajnos nem a legújabb generációs Perfera (FTXM-A) egységeket tesztelték, amelyek 2024 elején kerültek piacra, és hűtésben akár +7%-kal (SEER) / fűtésben +9%-kal (SCOP) hatékonyabbak, mint az azonos árkategóriában tesztelt többi egység. Annak ellenére, hogy régebbi generációs készülékeket teszteltek, a Perfera 25-ös osztály a 2,5 kW-os kategóriában a negyedik, a Perfera 35-ös osztály pedig a 3,5 kW-os kategóriában a második helyen végzett.
  • A tesztelt Daikin Comfora FTXP-M modellek 2019-es évjáratúak. Időközben három új generáció (FTXP-M9, FTXP-N és FTXP-N9) került piacra. A jelenlegi generáció jelentősen hatékonyabb hűtést biztosít (+9% SEER / +1% SCOP), mint a teszthez használt készülék.

3) A kategóriák félrevezető összehasonlítása

Fontos lett volna figyelembe venni, hogy a design szegmens egységei és a költséghatékonyságot szem előtt tartó alacsony/közép árkategóriás egységek nem ugyanazon a piacon versenyeznek. Ezért az ilyen összehasonlítás félrevezető, mivel a végfelhasználó nem e két egységtípus között dönt, hanem általában először kategóriát választ, és azon belül lehet befolyásolni a vásárlási döntését.

  • A Daikin Stylish a legkisebb méretű készülék a piacon a design szegmensben, aminek természetesen vannak technikai korlátai is, de ennek ellenére a fűtési hatékonyságban a legjobb készülék.

Forrás: Daikin / sajtóközlemény
Fotó: Daikin

* Az EcoDesign alapján az energiacímkén is látható módon, az EU területét három éghajlati zónába sorolták (hideg, átlagos, meleg), hogy a fűtési energiahatékonyságot az adott régió jellemző hőmérsékletéhez igazítva állapítsák meg.

Megosztás

Előző olvasása

Új RDF4… Bacnet és Modbus termosztátok a Siemens kínálatában

Következő olvasása

A mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei az épületgépészetben (1. rész)