Wavin referencia-projektek a fenntarthatóság szolgálatában

wavin-fenntarthatosag-kutatas

Bár a 2023 tavaszán, kivitelezői körben végzett Wavin felmérés eredménye az volt, hogy a fenntarthatósági szempontok csak akkor érvényesülnek az építőipari megrendelésekben, ha azok kifejezetten a kiírás részét képezik vagy az ingatlanok jövőbeni értékesítésében a magasabb árat garantálják, a Wavin az elmúlt évben több olyan referencia projektet tud felmutatni, amely túlmutat az ilyen gondolkodáson.

A Wavin célkitűzés zászlóshajója a 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült és 100%-ban újrahasznosítható Aquacell szikkasztóblokk, amelyet jónéhány esetben választottak a megrendelők egészen eltérő alkalmazásokra.

Wavin AquaCell esővízszikkasztó és -tároló rendszer

Erre a termékre esett a választás Lenti város önkormányzata részéről, ahol Nyugat-Magyarország tavalyi legnagyobb szikkasztó beruházásának keretében a csapadékvíz elvezetési és kezelési rendszert újították fel. Környezettudatosságot mutat az igény, hogy a lezúduló csapadékot helyben tartva vezetik/szikkasztják el, így megakadályozva a környezeti kárt, de ehhez még a megoldás alapanyaga is fontos érv volt a döntéskor. Összességében 700 m³ kapacitású mező került kialakításra. Természetesen, mint a további példák esetében is, a mező nagyságának kalkulációjában nyújtott gyors mérnöki segítség, valamint a termék rugalmas és egyszerű telepíthetősége szintén szerepet kaptak.

Lenti – Wavin Aquacell szikkasztóblokk

Még látványosabb módon jelentett megvalósítandó célt a csapadék helyben tartása a Budapest XV. kerületében épülő Palota Liget lakópark esetében. Az újonnan kialakítandó városrészben a zöldterületeket tájépítészek tervezik fenntarthatósági elvek mentén, összehangolva ezeket az olyan praktikus igényekkel is, mint az ott lakók számára a parkolás biztosítása. Az Aquacell megerősített kivitelű modelljei tökéletesen illettek ide is: az igényeknek megfelelve alkalmasak személygépkocsi forgalom terhelés alatti telepítésekre is. Az ingatlan ilyen típusú fejlesztése pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy a potenciális vásárlók egy rétege kész megfizetni a fenntartható megoldások jelentette plusz költségeket is: így került 850 m³ kapacitású szikkasztómező is beépítésre a projekt keretében.

Nem meglepő, hogy a német eredetű Aldi cégcsoport esetében is a Wavin Aquacell esővízszikkasztó és -tároló rendszerre esett a Budapest XVII. kerületében épülő új üzlet kapcsán a választás. A beruházó célkitűzéseiben vállalja, hogy minden tevékenységében helyet kap a fenntarthatóság, azt pedig tapasztalatból tudjuk, hogy Európa nyugati részén ezt nem elsősorban gazdasági szempontok miatt vállalják. Ugyan ezesetben kisebb, mintegy 200 m³ nagyságú blokkról van szó, az üzletlánc folyamatos bővülése előre vetíti további mezők hasonló kialakításának lehetőségét. Ezúttal az Aquacell újabb kiváló tulajdonsága is jelentőséggel bír: elvárás, hogy a szikkasztó tisztítható is legyen, ami tovább növeli élettartamát és hatékonyságát.

Kecskemét, Mercedes gyár – Wavin Green Connect 2000 csatornacső rendszer

A szintén német Mercedes kecskeméti gyártócsarnokának bővítésekor, illetve új akkumulátor összeszerelő üzemének kialakításakor Wavin terméket választott: a szennyvízelvezetést Wavin Green Connect 2000 csatornacsövek segítségével oldják meg. Ez a termékcsalád több szempontból is szolgálja a környezetet: tökéletesen tömített csőcsatlakozásai kizárják a szivárgást és ezáltal a talajszennyezést, gyártási technológiája csökkentett CO₂ kibocsájtással jár, a cső maga pedig 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készül. Ezen felül pedig minden más, a gyártócsarnokok környezetére vonatkozó, emelt szintű elvárásnak megfelel: magas szilárdságú alapanyagával, CCTV kamerázhatóságával, nagy gyűrűmerevségével, hosszú élettartamával.

Wavin Green Connect 2000 PP-MD csatornacső rendszer

És álljon itt utolsónak egy kicsit más fenntarthatósági szempont miatt választott referencia projekt is:
A debreceni Hilton Garden szálloda teljes ivóvízhálózatát és fűtési vízhálózatát Wavin Ekoplastik EVO csőrendszerrel és Wavin Tigris M5 ötrétegű rendszerekkel valósítja meg. 

Wavin Tigris M5 fém présidom rendszer

A beruházás rendkívül innovatív és zöld módszereket alkalmaz a teljes kivitelezés során, aminek köszönhetően sikerrel pályázott a kiemelten környezettudatos projekteket elismerő LEED minősítésre. Ennek teljesítéséhez a Wavin a megkívánt, tiszta terméket (így a teljes beépítés során jelentős vízmegtakarítást eredményező), mechanikus védelmet és ergonomikusabb kezelést lehetővé tévő csomagolás biztosításával járult hozzá.

Debrecen, Hilton Garden Inn – Wavin Ekoplastik EVO PP-RCT nyomócső rendszer és Wavin Tigris M5 fém présidom rendszer

Forrás: Wavin

Megosztás

Előző olvasása

Lehetőségek és korlátok a hidrogén tüzelési célú felhasználásában

Következő olvasása

Nyilvános az otthonfelújítási támogatás pályázatának tervezete