Hullámzik az építőipar teljesítménye

epitoipar-termelesi-volumen-2024-februar-ksh

2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Eközben az RTL arról számolt be, hogy februárban már visszaesett az építőipar teljesítménye.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal bővült. 

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3,0 százalékkal csökkent a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13,0 százalékkal nőtt.

– áll a KSH közleményében.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Utóbbi jelentős növekedését az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták.
Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 7,6, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 9,5 százalékkal emelkedett.

További adatok a KSH holnapján, ide kattintva.

A KSH adataira alapozva az RTL is megnézte, mi is a pontos helyzet a számok mögött. Ami biztos, az említett időszakban a visszaesés 8,5 százalékos volt. Az elmúlt fél évben pedig mintegy 15 ezer munkavállalót küldtek el az építőipari vállalkozások, ami nem sok jó vetít előre.
A műsorban megszólaltatott szakértő további drágulásra számít az építőipari piacon, miközben számítanak az otthonfelújítása program pozitív hatásaira.

További részletek az RTL tudósításában:

Forrás: MTI / KSH / RTL
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Vita az épületgépészeti szakképzésről

Következő olvasása

Kutatás a fa- és szénalapú fűtés káros hatásairól