Új lakáspiaci indexet indít az Újház Magyarország

epitoipar-kutatas-ujlakasepites-epitoanyag-kereskedelem-ujhaz-trendmonitor

Újház Építőipari Trendmonitor néven havi indexet dolgozott ki a lakásszektor állapotának jellemzésére a magyar tulajdonú építőanyag-kereskedelmi hálózat, az Újház Magyarország, az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az index legfrissebb, decemberi értéke 47 pont, ami azt mutatja, hogy a szektor állapota nem változott 2023 utolsó hónapjaiban, és javult az egész évben. 

Hároméves visszatekintésben a lakásszektor az index alapján 2022 elején volt a legjobb helyzetben, 62 ponttal, a legrosszabban pedig 2023 áprilisában, 39 ponttal.
Az indexet öt alindex átlagolásából képzik, harminc indikátor alapján. A KSH, az MNB illetve az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának iparági és lakossági felmérésének aggregált eredményeit kiegészítik a társaság adatgyűjtésével. Az öt alindex a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintjét, a lakosság hosszútávú anyagi várakozását, a lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapotát (a kereslet és kínálat oldalt), valamint a lakásépítés aktuális és közelmúltbéli teljesítményét mutatja.
Az Újház elemzése szerint ahhoz, hogy a lakásépítési szektor újra a 2022 februári csúcshoz közelítsen, a fogyasztói bizalom erősödésére, az újlakás-piac bővülésére, a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan 6 százalék alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.
A társaság várakozása szerint a januártól bevezetett otthonteremtési támogatások és a kedvező hitelkamatok megfelelő alapot teremtenek a pozitív irányú változáshoz, de kérdéses, hogy ez önmagában elegendő lesz-e az építőipari szektor tartós növekedésének megindulásához.

A Trendmonitor első száma ide kattintva érhető el.

Forrás: MTI / Újház
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Minden tisztelet a tűznek!

Következő olvasása

Nyár elején indulhat a nagyon várt otthonfelújítási program