Építőipar: csökkenés jöhet idén, de az otthonfelújítási program segíthet

Az építőipar válságáról és a lehetőségekről beszélt többek között az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az idei Országos Építőipari Szakember Találkozón.

Koji László az eseményen többek között felidézte, a 2023-as évben az infláció miatt hiába volt a szektor teljesítménye több mint 7 milliárd forintos, a teljesítmény 5 százalékkal csökkent, 23,6 százalékkal csökkent a megrendelésállomány. „Drasztikusan romlott a piaci elégedettség, és – bár a KSH számai szebb képet mutatnak – az év végére létszámkibocsátóvá vált az ágazat” – mondta az ÉVOSZ elnöke, aki az idei évre még mindenképpen további, egy vagy kétszámjegyű csökkenést prognosztizál.

Úgy látja, ezen talán az 5% alatti hitelkamatok és új otthonfelújítási támogatás segítene, hogy az építőipari ágazat további zuhanása megálljon. Előbbi esetében kifejezett kéréssel fordult a Jegybankhoz Koji László, a hitelkamatok csökkentése érdekében.

Az ígylakunk.hu tudósításában írnak arról is, „az Újház Zrt. legfrissebb kutatása szerint

44 százalékuk az első, 56 százalékuk a második félévben kezdené a munkálatokat”.

A Mapei Kft. Által szervezett találkozón átadták az Év Szakembere Díjakat is, amelyekre rekordszámú, 156 pályázat érkezett.

További információ ide kattintva olvasható a cikkben.

Megosztás

Előző olvasása

START 2024: Energiahatékonyság és komfort konferencia

Következő olvasása

Mégis lehet napelemet telepíteni erkélyre Magyarországon?