Építőipar: vállalható lakáshitelre van szükség a kilábaláshoz

epitoipar-evosz-ujlakas-epites-megrendeles-allomany

Mint ahogyan arról már korábban is írtunk, az ÉVOSZ számításai szerint egy év alatt 30 százalékkal esett vissza az építőipar megrendelésállománya, amit szakértők már kritikus szintnek tartnak. Az építőipari szakmai szövetség szerint a lakáspiac területén még rosszabb a helyzet, a kiadott építési engedélyek száma 40 százalékkal esett vissza.

Az egyik legnagyobb magyar kivitelező cég vezetője a Növekedés.hu-nak elmondta, náluk nem kellett dolgozókat elbocsájtani, de az új projektjeik kezdését elhalasztják, mivel a lakásokra jelenleg nincs fizetőképes kereslet. A cégvezető azt is elárulta, miért fognak hamarosan újra emelkedni a lakásárak.

A cikkben a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója többek között arról is beszélt, hogy „a magánszektor megrendelései alapvetően képesek lettek volna kisegíteni az építőipart azzal, hogy a kieső állami megrendeléseket legalább részben pótolja”. Kiss Gábor hozzátette, sürgősen szükség lenne olyan vállalható – 5 százalékos, vagy akár az alatti – lakáshitelre, amely a magánberuházásokat, így a teljes építőipart segítené.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Illusztrációs fotó: Freepik 

Megosztás

Előző olvasása

A FASTLOC pontosan az, amire szükséged van!

Következő olvasása

Csatlakozzon az MNB friss konjunktúra-felméréséhez!