KSH: tartja a magát az építőipari termelés

epitoipar-ksh-kutatas-lakas-epites-2023

Egy éves összehasonlításban az építőipari termelés volumene 3,4, az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,6%-kal nőtt, az egyéb építményeké ugyanakkor 5,0%-kal csökkent – derült ki a KSH legfrissebb adataiból.

Mint az a KSH jelenésében is áll, éves összehasonlításban, „az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 14,1%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésében 2,1%-kal kisebb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,3%-kal bővült”.

Forrás: KSH

Jelentős csökkenésben az új szerződések

Miközben az épületek építésére kötött szerződések állománya 11,7%-kal emelkedett, az összes megkötött új szerződések volumene 7,0%-kal csökkent. Az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig bezuhanni látszik, amely 24,5%-kal esett vissza a 2022. júliusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 24,4%-kal elmaradt a 2022. július végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,2%-kal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,9%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – írja jelentésében a KSH.

Az mfor.hu elemzése a KSH friss adatairól itt olvasható.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Novemberben: Országos Magyar Épületgépészek Napok 2023

Következő olvasása

Rövidesen tárgyalja a parlament az építőipari törvénymódosítást