Döcög az Otthonfelújítási Program, pedig nagy szükség lenne rá

epitoipar-epuletenergetika-lakasfelujitas-otthonfelujitasi-program-2024

Korábban már mi is írtunk arról, hogy az építőipari kivitelezők is panaszkodnak az Otthonfelújítási Program túlzott adminisztrációs terheire. Most a Szabad Európa és a HVG360 vizsgálta meg a lakossági pályázat bürokratikus oldalát.

Miközben a hazai lakóingatlanok energetikai korszerűsítése kiemelten fontos, és nem csak tapasztalati okok miatt, ez a tétel részletesen szerepel az ország legfontosabb stratégiai céljai között (az ezzel kapcsolatos dokumentum ide kattintva olvasható el).

„Magyarországon többek között a hosszú ideig változatlan formában működő rezsicsökkentés mellett különösen súlyos problémává vált az energiapocsékolás. Az MNB tavalyi Versenyképességi jelentésének megfogalmazását használva: „az energiahatékonysági beruházások számának növelése a hazai gazdaság versenyképességi tartaléka”, vagy a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) tavaly év végi állítása szerint: „Az épületállomány energiamegtakarítási potenciálja tömeges és átfogó felújításért kiált.” – írja a Szabad Európa, amelynek a teljes cikke itt olvasható el.

„Az otthonfelújítási program karcsú, nemcsak összességében, hanem az egy ingatlanra igényelhető maximális összeg is kevés. Ez az uniós helyreállítási tervhez készített analízisből látszott, a pályázatot mégis kis összeggel írták ki. És ráadásul túlbürokratizálták” – ezt pedig már a HVG360 címében lehet elolvasni, ide kattintva.


Az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos összes eddigi cikkünk ide kattintva olvasható el.


Fotóillusztráció: Canva

Megosztás

Előző olvasása

Megtorpant a hazai lakossági napelem-beruházások piaca

Következő olvasása

Erőművek Éjszakája: elindult a regisztráció