Budapesten és a nagyvárosokban van a legtöbb légkondicionáló

legkondicionalo-klima-kutatas-nepszamlalas-magyarorszag

Már csak a legidősebbek emlékeznek arra, hogy amikor még csak pár háztartásban volt televízió, gyakran előfordult, hogy egy-egy izgalmasabb film vagy műsor időpontjában szomszédok kopogtattak a szerencsés családhoz, ahol volt készülék.
A napokban érzékelhető brutális kánikula kapcsán adódik a hasonlat, miszerint ma akár a klíma miatt is hasonló „szomszédolás” lehetne, ugyanis a 2022-es népszámlálás adataiból kiderült, hogy még mindig nagyon kevés háztartásban érhető el a klíma, légkondicionáló.

A Telex térképen helyezte el a ma elérhető klímák megoszlását, amiből jól látható, hogy elsősorban a városi, nagyvárosi környezetben érhetők el ezek a készülékek.
A nagyvárosok közül Szegeden van a legtöbb klíma, majdnem minden második lakásban.

„A térképre tekintve tehát megállapítható, hogy nem meglepő módon a legmagasabb arányok a legmelegebb térségeinkben, az Alföldön találhatók. Emellett azonban fontos tényező még az adott település jövedelmi szintje, lakásállománya, annak minősége, valamint a helyi gazdaságszerkezet is. Látható, hogy a legszegényebb, aprófalvas térségeinkben, Borsod és Heves vármegye északi részén, Nógrád vármegyében vagy Baranya és Somogy vármegyék határtérségében rendkívül alacsony a klímás ingatlanok aránya. Nyilván itt az elöregedő lakásállomány is szerepet játszik ebben” – írja a cikkében a Telex, amely ide kattintva olvasható el további adatokkal, diagramokkal.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Mapei: a lakosság kivárása lassította az építőipart májusban

Következő olvasása

In memoriam: RÉTI PÁL