Egy élhetőbb jövő előszele – Az új ipari légkör





Az Oxyma Systems Kft. több mint 10 éve valósít meg környezettudatos víz- és légkezelési megoldásokat. Olyan nemzetközi világelső vállalatokat képviselnek, és maguk is olyan cégnek számítanak, amelyek elkötelezettek a fenntartható és energiatakarékos technológiák és megújuló energiaforrások használata, valamint a zöldátállás mellett.

Kulcsrakész, integrált klímakontroll rendszermegoldásaik, illetve komplett HVAC modernizációs szolgáltatásuk hátterében egyrészt az általuk forgalmazott piacvezető technológiák és termékek, másrészt pedig saját fejlesztésű rendszereik állnak, amelyek együttes erővel biztosítják az egészséges környezetet, a fertőzésmentes, tiszta ivóvizet, valamint a technológiák és dolgozók számára egyaránt optimális klímát, ipari és mezőgazdasági környezetben egyaránt.

Mindezt igen jelentős mértékű energia- és vízmegtakarítás, illetve drasztikusan csökkentett CO2-kibocsátás realizálása mellett, ami számszerűsítve az esetek többségében 80-90%-os megtakarítást jelent a hűtésre és szellőztetésre, valamint 30-40%-os megtakarítást a fűtésre szánt input energiából, vízfelhasználás tekintetében pedig elérhető cél akár a 100%-osan újrahasznosított vízzel történő üzemeltetés is. Ezek az eredmények garantálják, hogy a vállalat megoldásai még a legszigorúbb fenntarthatósági előírásoknak is maradéktalanul megfeleljenek.

Nem meglepő, hogy megoldásaikkal több díjat is elnyertek már – az Oxyma Systems Kft.-t csak idén három ízben ismerték el innovációs szerepéért. Ebből kettőt saját fejlesztésű termékükért: HydroBank intelligens vízkezelő rendszerükért, valamint magasnyomású, direkt porlasztásos ipari párásítójukért kapták.

Egy rendszer, négy évszak – A négyévszakos klímakontroll előnyei

Az Oxyma Systems komplett rendszermegoldásai három technológiai célterületen: a létesítménykondicionálás, páraszabályozás, illetve az intelligens vízkezelés terén fejtik ki hatásukat, mind a négy évszakban egyedi előnyöket kínálva a felhasználóknak.

Míg a nyári időszakban elsősorban az innovatív, kétkörös adiabatikus technológiával hűtik és párásítják a levegőt, és garantálják az állandó, max. 25 °C-os hőmérsékletet, illetve max. RH60%-os relatív páratartalmat a nyári időszakban, addig télen elérhető cél a 21-22 °C-os hőmérséklet és a min. RH40%-os relatív páratartalom biztosítása a munkaterekben. Az átmeneti évszakokban pedig főként szabad szellőztetéssel és páraszabályozás révén biztosítják a megfelelő belső légminőséget.
 
A versenyképesség záloga – Az Oxyma-hatás

Ennek a négyévszakos klímakontrollnak eredményeként egy olyan komplex összhatás jön létre, amely a fenntarthatósági céljaikon és a zöldátálláson munkálkodó vállalatok számára öt stratégiai fontosságú területen: a munkaegészségügyben (EHS), a termelékenységi mutatókban (KPI), a kommunikációs és társadalmi felelősségben, a környezeti hatásban, valamint a gazdasági előnyökben érvényesülnek.

Az így kapott előnyök, amelyek a biztonságosabb, élhetőbb munkahelyi környezetektől, ezáltal csökkenő fluktuációtól és javuló dolgozói elégedettségtől kezdve a termelékenyebb, kevesebb selejttel járó munkafolyamatokon, magasabb profitképződésen át egészen olyan globális vonatkozású tényezőkig terjed, mint a csökkenő CO2-emisszió és az alacsonyabb erőforrás-felhasználás.

Könnyen belátható, hogy összességében olyan hatásokról van szó, amelyek egyre nélkülözhetetlenebbé válnak a jövő vállalatainak versenyképességéhez.
 

A víz mint hűtőközeg

De mi az, ami mindezt lehetővé teszi? Mi adja azt a műszaki hátteret, amivel ezek az eredmények biztosíthatók? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a víz természetes körforgása.

Az Oxyma Systems innovatív klímakontroll rendszereinek lelkét két fontos összetevő alkotja: a víz párolgásának elvén működő, kétkörös adiabatikus hűtés, valamint az intelligens vízkezelés és vízvisszaforgatás.

A víz (R718) a természetben leggyakrabban előforduló hűtőközeg, amelynek pozitív tulajdonságait vég nélkül sorolhatnánk: nincs ózonbontó potenciálja, nem gyorsítja a globális felmelegedést és üvegházhatást, CO2-egyenértéke nulla, nem robbanásveszélyes, nem mérgező, nem gyúlékony, és párolgás következtében teljes mértékben visszakerül a természet körforgásába.

Az indirekt/direkt adiabatikus technológia pedig pontosan ezeket az előnyöket aknázza ki. Ez a természet inspirálta folyamat egyszerűen működik, segítségével azonban akár 20-25-ös EER-érték is elérhető, ami tízszer magasabb a hagyományos légkondicionálókhoz képest. Ráadásul a rendszer teljesítménye a hőmérséklet emelkedésével nő, miközben energiaigénye változatlan marad.

Ugyancsak nagy előny a hagyományos technológiákhoz képest, hogy ezek a rendszerek folyamatos 100%-osan friss levegővel szellőztetnek, és az átmeneti és nyári időszakban a belső, elhasználódott levegőt akár 6-8-szor is kicserélik a térben. (A hagyományos rendszerek a 1-2-szeres légcserével működtethetők gazdaságosan, 6-8 légcsereszám esetén arányosan növekszik a fogyasztásuk.) A magasabb légcsereszám és a nedvesebb levegő jelentős légminőség-változást eredményez beltéren, ami hatással van az oxigéntartalomra, a levegőben lévő szálló porra, a káros gázokra és gőzökre, de akár a vírusfertőzés kockázatára is.
 

A víz mint erőforrás

Azt tehát, hogy a víz milyen rendkívül értékes erőforrás, az Oxyma Systems mérnökei nagyon jól tudják. Ezért is fejlesztették ki saját, intelligens vízkezelő megoldásukat, amely a fent bemutatott hűtőrendszerek komplett vízellátásáért felel. Elvégzi a víz szűrését, tisztítását, sterilizálását és párologtatását, mindemellett pedig számtalan lehetőséget kínál annak visszaforgatására is, így alternatív forrásként tudja használni az esővizet, kútvizet, kondenzvizet, talajvizet, csurgalékvizet, szürkevizet, de akár szennyvizet is. A kompakt, energiahatékony berendezés tökéletesen idomul az adiabatikus technológiához, valamint az Oxyma integrált hideg párásítás rendszerét is ellátja, teljessé téve a kulcsrakész megoldást.
Ahogy azt a fentiek mutatják, az Oxyma megközelítése holisztikus, rendszerszintű, aminek központjában a vízben rejlő hatalmas potenciál kiaknázása áll. Megoldásaik nemcsak a hűtés és párásítás terén jelentenek áttörést, hanem a víz újrahasznosításában és fenntartható kezelésében is, így járulva hozzá egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez – egy új ipari légkörhöz.

www.oxyma.hu

Megosztás

Előző olvasása

A megújulóenergia-mix koncepciója a fenntarthatóság jegyében

Következő olvasása

Elstartolt az Otthonfelújítási Program: fontos információk kivitelezőknek!