A szakma jól szervezi magát, viszont az építésgazdaság nehéz helyzetbe kerülhet

mmk-epuletgepesz-tagozat-gyurkovics-zoltan-epitoipar-2024

– Az épületgépészeti szakma képviselete és a szakmai közösség építése a célom idén is – mondja portálunknak a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának tavaly újraválasztott elnöke. Gyurkovics Zoltán nehéz évre számít, de biztató jeleket lát a szakma összefogásában. 

Az elnök, mint ahogyan eddig is, nagy hangsúlyt tesz munkája során a szakmai együttműködések erősítésére. Mint mondja, a Magyar Épületgépészek Szövetségével (MÉGSZ), a Magyar Uszodatechnikai Egyesülettel (MUE), a Kéményjobbítók Országos Szövetségével, valamint a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségével (HKVSZ) az elmúlt években szoros együttműködést sikerült kialakítani, különösen a közösen alapított  Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum keretén belül. – Különös jelentősége van annak, hogy a négy legnagyobb társadalmi szervezet az Egyeztető Fórumon keresztül is lefedi a szakma legfontosabb szegmenseit – hangsúlyozza.
– Szükség is van erre a közös gondolkodásra és cselekvésre, ugyanis aktuálisan több olyan kérdés is van, ami folyamatos és sürgős válaszokat igényel, mint a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, az energetikai tanúsításokkal kapcsolatos eljárások, valamint az új építészeti törvény gyakorlata – összegez Gyurkovics Zoltán, majd hozzáteszi, utóbbi törvénnyel kapcsolatban a döntéshozók felé is jelzett egyik kritikája már eleve a megnevezésről szólt. Az elnök nem érti, miért nem építési törvényről beszélnek, hiszen a szakma számára ezek a definíciós különbségek nagyon fontosak.  

Előtérben a személyes találkozások

Minden vármegyében van az Épületgépészeti Tagozatnak szakcsoportja. Ezek mellett a tagozaton belül 3 szakosztály is működik. Az Épületenergetikai, a Fürdő- és Uszodalétesítmények (FUL), valamint a nemrég alakult BIM szakosztály. A szakcsoportok pedig minden jelentős, kamarát vagy szakmai munkát érintő kérdésben élhetnek véleményezési, javaslattételi jogukkal. Gyurkovics Zoltán szerint ezért is fontosak a személyes találkozások!
Az elmúlt években az ígéretüknek megfelelően minden évben szakmai találkozókat szerveznek a vármegyékbe. Kihelyezett elnökségi üléseik keretében, évente két alkalommal kifejezetten vidéki helyszínekre mennek, Nyugat- és Kelet-Magyarországra.
Ezeken az elnökségi üléseken a kapcsolattartáson túl természetesen a szakmai diskurzus kialakítása, a szakma előtt álló jelentős feladatok egyeztetése is fontos cél.

– Ezek az alkalmak tökéletesek arra, hogy a szakmai és helyi problémákat megbeszéljük, nemkülönben pedig, hogy az elnökség munkájáról is folyamatosan beszámoljunk, ezzel is növelve a bizalmat a közös munkában – hangsúlyozza az elnök. Gyurkovics Zoltán egyúttal arra is emlékeztet, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is az ország keleti és nyugati térségében tartanak kihelyezett elnökségi üléseket, május közepén Kaposváron, míg várhatóan októberben Heves vármegyében. Ezekre az eseményekre egyébként a Magyar Mérnöki Kamara Budapest és Pest Vármegyei szakcsoportja is meghívott. Így az alkalmankénti létszám, a teljes elnökség, valamint a regionális meghívottak együtt 25-30 főt is elér.

– Idén újdonság lesz, hogy szakmai kerekasztal-beszélgetéseket is szervezünk, mert van aktuális téma bőven, mint például az épületenergetikai tanúsítások eljárásrendje. Ehhez egyébként a dr. Csoknyai Tamás vezette munkacsoportunk egy 550 oldalas szakmai anyagot is elkészített, amely többek között tartalmazza az összes releváns jogszabályt, és a műszaki megoldások mellett jelentős mennyiségben mintaszámításokat is – mondja Gyurkovics Zoltán.

(A műszaki segédlet ide kattintva érhető el.)

Képzések: folytatjuk!

Az elnök szerint a szervezet által menedzselt képzések sok pozitív visszajelzést kaptak, és ennek megfelelően folytatják ezt a munkát, állandóan frissítve a tematikát. Idénre 11 meghirdethető kötelező képzési csomag érhető el a szakmagyakorlók számára. A korábbi éveknek megfelelően az egyetemi előadók mellett, szakmai partnerek is bemutatják a gyártott-, vagy forgalmazott termékeikben lévő innovációkat, és a kontakt képzés mellett továbbra is elérhető az online oktatási forma. 

Rendezvények: ahol lehet, ott lenni!

Gyurkovics Zoltán úgy látja, kifejezetten örömteli, hogy az MMK ÉGT a legtöbb szakmai rendezvényt szervezi vagy partnerként támogatja. Ilyenek az egyetemi szakmai napok, mint pl. a POLLACK Expo Pécsen. Az éppen lezajlott, Kaposváron megrendezett Kéménykonferencia, vagy a Klímaváltozás, Energiatudatosság, Energiahatékonyság (KLENEN) Konferencia. A MÉGSZ START Épületgépészeti Évindítójának ismétlődő eleme az év első kötelező szakmai továbbképzése, illetve az ehhez az alkalomhoz kötött hivatalos tanévnyitó. 

Külön ki kell emelni a hagyományosan az év szeptemberének utolsó munkanapjára szervezett Épületgépész Tagozati Tervezői Konferenciát (ÉGTTK). – 2023-ban a részvételi létszám 600 főt meghaladó volt, és több mint 50 szakmai partnerünk állított ki! Rendezvényünk fölött védnökséget vállalt a Lázár János úr vezette Építési és Közlekedési Minisztérium is – mondja Gyurkovics Zoltán, aki külön kiemeli az Országos Magyar Épületgépész Napokat (OMÉN), amely folyamatosan bővül és fejlődik, és az egyik legmeghatározóbb országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Nehéz lehet 2024…

A COVID-ot követő háborúk miatt is kialakult nehéz gazdasági helyzet hatással van az ország gazdasági helyzetére, így az elnök szerint az építőipar is nehéz helyzetbe kerülhet. Úgy látja, számítani kell a visszaesésre a piacon.
– A piac negatív változásaival kapcsolatban pedig határozott véleményem, hogy szükség van az állami-, önkormányzati és az európai uniós beruházásokra is, hogy újrainduljon a konjunktúra. Be kell indulnia az állami beruházások lokomotívjának, amely magával viszi majd a magánberuházásokat is! Enélkül nehéz évünk lesz, vagy lehet – teszi hozzá végül Gyurkovics Zoltán.

ZBT
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Jönnek a digitális megoldások az építőiparban is 

Következő olvasása

A magyar „napkirálynő”, aki már 75 éve napenergiával fűtött