Napenergia: a változások éve volt 2023 

energiaugyi-miniszterium-napenergia-szelenergia-2023

Egészen furcsa évet zártunk 2023-mal a napelemek terén, a kormány több váratlan döntést is hozott.

Miközben az Energiaügyi Minisztérium többször is jelezte, mindenképpen szeretné felpörgetni a napelemes beruházásokat, húsbavágó döntéseket is hozott, amelyek jelentősen érintették a fejlesztések megtérülését.

„..már idén is számos helyen valósultak meg korszerűsítések a magyarországi villamosenergia-hálózaton. Jövőre (vagyis az idén – a szerk.) azonban tömegessé válnak az ellátásbiztonságot új alállomások építésével, a meglévők felújításával, bővítésével, távvezetéki fejlesztésekkel megerősítő beruházások. A hazai és uniós forrásokból támogatott projektek további zöldenergia-termelő kapacitások kiegyensúlyozott hálózatba kapcsolását is megalapozzák.” – idézi a szaktárca egyik korábbi közleményét az mfor.hu, amely összefoglalta a 2023-ban történt eseményeket, és többek között részletezi a szélenergia szabályozásával kapcsolatos anomáliákat is.

A tavalyi esztendő volt az első olyan egész év, amikor már a rendkívül magas nemzetközi gázpiaci árakkal kellet kalkulálni a beszerzéseknél, ugyanakkor a jól adaptálható nap- és szélenergia szabályozása meglehetősen hektikus volt.
Több között megszüntették a napelemes szaldó-elszámolását, amely komoly felhasználói felháborodást váltott ki.

Mindent egybevetve azonban kijelenthető, a jövőben jelentős megújuló energiafejlesztések várhatók kis- és nagyfogyasztói szinten is.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Megosztás

Előző olvasása

Nagyon elkezdtek spórolni a fogyasztók a gázzal

Következő olvasása

F-gáz rendelet módosítása: öntsünk tiszta vizet a pohárba!