Pick Szeged gyárbővítés: az épületgépészeti kivitelezéssel az ENSI-t bízták meg

A Pick Szeged Zrt. szegedi, Szabadkai úti telephelyén jelentős, több mint 40 milliárd Ft értékű gyárbővítési projekt zajlik. Az ipari fejlesztés célja a penészesszalámi-gyártás megduplázása korszerű, energiahatékony technológiák bevezetésével. A projekt épületgépészeti kivitelezését cégünk, az ENSI Kft. 2024. második felében nyerte meg, és szeptemberben már meg is kezdte a kivitelezést – tájékoztatott a társaság.

A fejlesztés keretében egy új üzemcsarnok épül, amely évente 25 ezer tonnával növeli a jelenlegi 11-15 ezer tonnás szalámigyártás kapacitását. A beruházás során a meglévő épületek – közöttük a régi üzem, a gyártorony és a porta – is felújításra kerülnek, amelyek az ENSI megbízás részei. Az új üzem különösen alkalmas lesz a híres penészes Pick szalámi gyártására. Ehhez pedig speciális füstölő- és érlelőkamrák létesülnek, amelyek működéséhez precízen szabályozott hőmérsékletre és páratartalomra van szükség.

A füstölő és érlelő berendezéseket és kamrákat ellátó fűtési és hűtési rendszerek kivitelezéséért az ENSI felel, amely érinti a légtechnikai rendszereket (légkezelők, ventilátorok), az ipari fűtési és hűtési rendszereket, a gőzrendszereket, a vízellátást,  valamint az eső- és szennyvízrendszert.

A gőzenergia a meglévő gyár épületének gőzosztójáról kerül átvezetésre az új energiaépületbe. Innen biztosítják a szükséges hőenergiát a fűtési és a melegvíz-rendszerek számára.

A projekt egyik fenntartható megoldása a technológiai hűtési rendszerből keletkező hulladékhő újrahasznosítása, amellyel csökkenthető a gőzfogyasztás, és növelhető az energiahatékonyság. 

Mint arról az ENSI tájékoztatott, a szociális terület szerkezetileg elkészült, az épületgépészeti rendszerek itt ~70%-os készültségnél tartanak. A füstölő részleg is szerkezetileg jól áll, a kivitelezése párhuzamosan zajlik a többi szakággal. A komplex rendszerek és a nagy alapterület miatt kiemelt figyelmet igényel. Az érlelő részleg és az energiaépület építése párhuzamosan halad. A kivitelezés különleges kihívása az épület belső tagoltsága: több szinten és félszinten haladnak a nyomvonalak, így a szakágak közötti koordináció kulcsfontosságú.

– írja az ENSI.

A beruházó 2026 második felében már szeretné megkezdeni az új üzemben a termelést. Cégünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a tervezett határidőre a lehető legjobb rendszereket építsük meg, amelyek hossszú távon szolgálják majd ennek az ikonikus élelmiszergyárnak a hírnevét.

Forrás: ENSI
Kiemelt fotó: YouTube

Megosztás

Előző olvasása

A munkaügyi bírságok mintegy fele az építőipari cégeknél landol

Következő olvasása

ACO Multiline NX: nemzetközi díjat kapott a formatervezés