Klímamennyezet a páralecsapódás nélküli hűtéshez és az intelligens szellőztetéshez

klimamennyezet-para-hutes-szellozes

©ArgillaTherm

A felületi hűtési rendszerek a helyiségeket nyáron a mennyezetről tudják hatásosan hűteni. Ez egy jó megoldás, főleg az irodaépületek, és hasonlók esetében. Azonban az ilyen hűtési rendszereket alapvetően egy nagy légcserét biztosító központi szellőztető berendezéssel kell kiegészíteni, hogy elkerüljük a hideg felületeken történő páralecsapódást. A nagyon forró, illetve nagy nedvességtartalmú napokon, vagyis átlagosan a nyári napok egynegyében akár még szárítóberendezést is alkalmazni kell. Fülledt meleg esetén ugyanis a beszívott friss levegő annyi nedvességet tartalmaz, hogy a levegő már nem tud több nedvességet felvenni.

Az ArgillaTherm cég ú.n. humid-moduljai olyan lemezek, amelyekbe vízzel átjárt csővezetékek vannak integrálva. A higroszkópikus tulajdonságú humid-modulok agyagásványokból készülnek, és négyzetméterenként 1,7 liter nedvességet tudnak felvenni, anélkül, hogy duzzadás, zsugorodás vagy repedés jönne létre. Ezt a tulajdonságot a Fraunhofer Intézet bevizsgálta, és hivatalosan megerősítette. Ha a túlnedvesedés alapvető problémáját megoldottuk, akkor a széndioxid és a szennyezőanyagok eltávolításhoz elegendő a jóval kisebb költségű decentrális szellőztetés is, ami egyszerű fali szellőzőkkel megvalósítható.  

A humid-modulos rendszer létesítése költsége 20%-kal, üzemöltsége pedig 60%-kal kisebb más rendszerekkel összehasonlítva.   

Forrás: haustec.de
Kiemelt kép: ©ArgillaTherm

Megosztás

Előző olvasása

A Technológia Plusz Hitelprogram már elérhető építőipari vállalkozások számára is

Következő olvasása

Centralizált hőtermelés, decentralizált felhasználás: lakásállomások célszerű megoldásai