Hét Kéménykonferencia ajánlásait elemeztük

kemenyjobbitok-orszagos-szovetseg-kemenykonferencia-2024-ajanlasok

A 2012 és 2024 között kétéves rendszerességgel megtartott összesen hét Kéménykonferencia ajánlásait elemeztük.

Közismertek a szakmában a Kéményjobbítók Országos Szövetsége által kétévente szervezett Kéménykonferenciák, melyeket az idei év kivételével emberemlékezet óta Kecskeméten tartottak meg (az ideit Kaposváron). A Kéménykonferenciák rendszerint a résztvevők által megszavazott ajánlásokkal zárultak, amikben az adott konferencián felvetett problémák, jelenségek kaptak helyet. (Az idei ajánlásokról itt írtunk.) Az elemzésben feltártuk, hogy az egyes témakörök, problémák az elmúlt 12 évben milyen területeket érintettek és milyen gyakorisággal kerültek be a konferenciák záródokumentumába.

Az egyes konferenciákon felvetett gondok és problémák megoldására a mindenkori konferencia résztvevői eltérő számú, minimálisam 7, maximálisan 15 ajánlást fogalmaztak meg, amelyek számos területre terjedtek ki.

2012201420162018202020222024
13 db.9 db.8 db.15 db.15 db.10 db.7 db.
1. táblázat: Az egyes kéménykonferenciákon megfogalmazott javaslatok száma

A három leglényegesebbnek ítélt témakör

1. A jogszabályok ellentmondásosságával, hiányosságaival kapcsolatos problémák, amely folyamatosan és több ajánlásban is megjelenik. (Erre vonatkozó javaslat megfogalmazása 5 alkalommal.)

Ezzel kapcsolatban a pozitív irányú változások beindítása érdekében már a VII. Kéménykonferencián megfogalmazásra került, hogy “Az épületek energiaellátását és energiafelhasználását érintő jogszabályi változtatásokat már az előzetes koncepcionális fázisban egyeztessék a jogalkotók az érintett szakmai szervezetekkel.”  A XII. Kéménykonferencia frappáns megfogalmazása pedig: “A konferencia ajánlása, hogy a jogszabályok módosításával jöjjön létre az egyértelműen értelmezhető jogrend.”

2. Az emberi élet és az anyagi javak védelme érdekében változatos formában sok esetben kerül említésre a felhasználói biztonság kérdése érintve a CO-mérők témakörét is. (Erre vonatkozó javaslat megfogalmazása 9 alkalommal.)

VII. és VIII. Kéménykonferencia:Készüljön országos program – kormányzati és szakmai támogatással – közérthető formában a lakosság támogatására, műszaki kultúrájának javítására, a veszélyforrások, valamint a biztonságos és hatékony energia-megtakarítás bemutatására. A program elsődleges célja a tragikus balesetek számának csökkentése.” 

IX. Kéménykonferencia: “Legyen hatékonyan szankcionálva a nem megfelelő minősítésű CO érzékelők forgalmazása.” 

X. Kéménykonferencia: “A jogalkotó vizsgálja felül a kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés egylakásos ingatlanokra vonatkozó szabályozását, egyértelművé téve, hogy a megrendelés az egylakásos ingatlanok esetén nem jogosultság, hanem kötelezettség.” 

3. Sok javaslat sürgeti támogatási program/pályázat kiírását a társasházi gyűjtőkéményekre vonatkozóan. (Erre vonatkozó javaslat megfogalmazása 5 alkalommal.)

Ezek a következők:

IX. Kéménykonferencia: “A szakmai szervezetek dolgozzanak ki javaslatot a termofor gyűjtőkémények átalakítását segítő támogatási program indítására, amely mind a készülékcserékhez, mind a kémény átalakításokhoz, mind a szükséges tervezői, szakértői munkákhoz támogatást biztosít.A javaslat indoka, hogy a termofor gyűjtőkémények üzeme komoly akadályt jelent az épületek energiatakarékos felújításánál. A kondenzációs gázkazánokra való áttérés magas bekerülése miatt a villanybojlerekkel történő HMV előállítás erősen növeli a primerenergia felhasználást.”

X., XI. és XII. Kéménykonferencia: “Írjanak ki a meglévő műszaki szabályozást alapul vevő pályázatot a társasházi gyűjtőkémények korszerűsítésére, amely nemcsak az égéstermék-elvezetés és levegő bevezetés megújítását támogatja, hanem a jelenlegi előírásoknak megfelelő korszerű tüzelőberendezések beépítését is.”

XIII. Kéménykonferencia: “Az országban nagy számban fordulnak elő termofor gyűjtőkémények, és zárt, nyomáskiegyenlített LAS égéstermék-elvezetők. Ezek esetében az energiatakarékosságot, biztonságot célzó felújítások az ingatlantulajdonosoknak aránytalan költségeket okoznak, illetve egy-egy készülékcserére való felkészülés adott esetben egy-egy lakás fűtését, melegvízellátását is hónapokra ellehetetleníti és ezzel a 21. századi Európa közepén méltatlan középkori viszonyokat kényszerít ki. Ezek megoldása egyénileg nem lehetséges, a műszaki szempontból összekötött részközösségek pedig motiváció és információ hiányában nem működnek együtt a megoldásban. Kérjük közösen az illetékes döntéshozó Szerveket, hogy fontolják meg egy országos, átfogó, gyűjtőkémények átalakítását támogató pályázat kiírását.”

További lényeges érintett témakörök

  1. A készülékek megfelelő működésének biztosítását, az égéslevegő ellátással kapcsolatos kérdéseket, és egyes műszaki fejlesztési igényeket összesen 11 javaslat érinti. Egy jellemző javaslat ezek közül: “Szakmai csoport létrehozása az érintett szakmai szervezetek részvételével, amely megvizsgálja a helyiségek levegőellátásával kapcsolatos előírásokat, és ajánlásokat dolgoz ki a nyílászárók beépítésével és a kapcsolódó pályázatok kiírásával kapcsolatban. A nyílászáró csere minden esetben mérnökkamarai tervezői/szakértői jogosultsággal rendelkező épületgépész szakember bevonásával történjen.”
  2. A javaslatok között 2018-tól három helyen szerepelt az MSZ 845:2012 Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése című szabvány korszerűsítésének igénye. A 2022. évi javaslatban már azzal az a pozitív és tevékeny hozzáállást tükröző megjegyzéssel, hogy “létre kell hozni a pénzügyi forrást és a megfelelő szakmai hátteret a szabvány európai előírásoknak is megfelelő, szakmai konszenzuson alapuló sürgős átdolgozására.”
  3. A lakosság szükséges tájékoztatásával és felelősségtudatának növelésével kapcsolatban három alkalommal született javaslat. 
  4. Az oktatás kérdése (a kéményépítő, -szerelő, -javító szakképzés OKJ modulrendszerbe történő felvétele, és a kivitelezők továbbképzése) négy javaslatban szerepel, beleértve azt is, hogy “A kéményáramkör elemeihez kapcsolódó valamennyi szakmagyakorlási tevékenység végzéséhez szükséges végzettséget, szakképesítést és gyakorlati időt a teljes rendszert egységesen kezelő jogszabályban meg kell határozni.”
  5. A levegő tisztaságának védelme fontosságára való utalás négy javaslatban szerepel. 
  6. Az eljárásrend egyszerűsítésére vonatkozóan három javaslatban fogalmaztak meg igényt.

A készülékek megfelelő működésének biztosítása, az égéslevegő ellátással kapcsolatos kérdések, műszaki fejlesztési igények11 db.
A felhasználói biztonság kérdése9 db.
A jogszabályok ellentmondásosságával, hiányosságaival kapcsolatos problémák5 db.
Támogatási program/pályázat kiírását a társasházi gyűjtőkéményekre vonatkozóan.5 db.
Oktatási kérdések4 db. 
Levegőtisztaságvédelem4 db.
Az MSZ 845:2012  szabvány korszerűsítésének igénye3 db.
A lakosság tájékoztatása és felelősségtudatának növelése3 db.
Eljárásrend egyszerűsítése3 db. 
2. táblázat: A javaslatok száma a témakörök szerint

Összefoglalás

A kéménykonferenciák ajánlásait áttekintve egyrészt megállapítható, hogy azok a szűk szakmai érdekeken túl számos, az egész társadalom számára fontos igényt is megfogalmaznak (pl. felhasználó biztonság, levegőtisztaságvédelem).

Másrészt szembetűnő, hogy sok olyan javaslat van, ami szinte kétévente újra-és újra megfogalmazásra kerül (pl. szabvány korszerűsítésének igénye). Az egyik leglényegesebbnek ítélt témakör, az egyértelműen értelmezhető jogrend vonatkozásában történtek jelentős előrelépések, de a szakmagyakorlók számára ezek még mindig nem elégségesek. Ugyancsak nem készült támogatási program a társasházi kémények felújítására vonatkozóan sem, és nem valósult meg az MSZ 845:2012  szabvány korszerűsítése sem.

Dr. Vajda József
Kiemelt kép: épületgépész.hu

Megosztás

Előző olvasása

Európa egyik legnagyobb Midea Showroomja nyílt Székesfehérváron

Következő olvasása

Ausztria növeli a pelletfűtések támogatását