A megújulóenergia-mix koncepciója a fenntarthatóság jegyében

Napjaink változó gazdasági környezetében minden piaci szereplő egyik fő fókusza, hogy energiaköltségeit optimalizálja, és tudjon független, biztonságos és kiszámítható üzemi működést biztosítani lokálisan elérhető, évről évre megújuló energiaforrások rugalmas felhasználása mellett.

Nézzük meg, hogyan tud segíteni a lenti, innovatív koncepció önnek is! (PR)

A tisztán magyar, családi kézben levő ALTHERM Kft. (www.altherm.hu) tulajdonosai és csapata az elmúlt 15 évben elkötelezett piaci és kutatómunkát végzett a megújuló energián, többek között biomasszán alapuló fűtési rendszerek területén, ahol mára hazánkban piacvezetőknek számítanak közel száz, hazai gyártású, kulcsrakészen telepített ALTHERM T-széria bálatüzelésű hőközpontjukkal (125–600 kW), 40 MW feletti megvalósított teljesítménnyel.

Jelen vannak nemcsak a magyar, de a szerb, szlovák és román piacon is. Célként tűzték ki, hogy partnereikkel együttműködve olyan fenntartható üzemeket fejlesszenek, ahol megújulóenergia-mixen alapuló, lokális energiafelhasználás mellett csökkenthető az üzem/telephely szén-dioxid-kibocsátása, és a koncepciónak köszönhetően maximalizálható az energiafelhasználás hatékonysága, és csökkenthetők az üzemi költségek. Ezért idén márciusban úgy döntöttek, hogy kizárólagos képviselet formájában portfóliójukba illesztik a LINKA H-széria automata biomasszaipari kazánokat (600–35 MW) is, melyek teljesítménye 600–35MW-ig terjed. Így megoldást tudnak nyújtani mind a mezőgazdaság, mind az ipar, mind az önkormányzati szektorból felmerülő piaci igényekre.

EMIX-koncepció”, azaz körforgásos energiamix lokális energiaellátásra

Az EMIX-koncepció alapja a fenntarthatóenergia-mix alapján működő telep, amely biztonságos energiaellátást és rugalmas tüzelőanyag-felhasználást biztosít a teljes függetlenség mellett, lokális igényeket kiszolgálva. A koncepció, az elemek függvényében akár 91–92%-os hatékonyság mellett működtethető, és 100%-ban szén-dioxid-semleges energiát tud biztosítani.

A koncepció főbb elemei

  • Automatizált BIOMASSZArendszer – 35%
    • sokoldalú, nagy teljesítményű, automatizált és távvezérelt biomasszakazán és fűtési rendszer
  • HŐSZIVATTYÚS rendszer – 35%
    • elektromos hőszivattyú, levegő-víz alapú rendszer
  • NAPELEMES rendszer – 24%
  • 6% egyéb forrás

Hozzávetőleg 91-92% hatékonyság – 14 kWh/MWh energiafogyasztás – 3,87 COP – 47,3 Lorentz-tényező*

*megvalósult referenciaprojekt adatai alapján mért mutatók

A koncepció előnyei

  • Napsütés esetén a napelemes rendszer termeli meg a szükséges energiát.
  • Közepes energiaigényű, átmeneti időszakban a hőszivattyús rendszer elégíti ki a helyi energiaigényt.
  • Lokálisan és költséghatékonyan elérhető biomassza esetén, illetve tartósan nagyobb energiaigényű időszak esetén a biomasszarendszert üzemelik be.
  • Ha a hőszivattyú használata éppen nem kedvező, akkor a biomasszarendszeren keresztül is továbbítható a víz.
  • A rendszer folyamatosan, automatikusan, távvezérlésben elemzi az adatokat annak érdekében, hogy optimalizálják a legjobb termelési és legalacsonyabb fűtési költségeket.
  • Egyetlen berendezés sincs folyamatos használatban, ez állagmegóvást eredményez, és hosszú élettartamot.

A körforgásos szemlélet szerint a helyben keletkezett, akár saját gazdálkodásból származó, jelentős fűtőértékkel bíró biomassza évről évre újratermelődő megújuló energiaforrásként biztosítani tudja a gazdaságos és szolgáltatóktól független, hatékony működést. A keletkezett magas ásványianyag-tartalmú hamu hígtrágyával vegyítve visszajuttatható a termőföldre, ezzel csökkentve a szükséges műtrágyaigényt.

Így nézzük meg a koncepció egyik fő rendszerelemét az egyedi, automatizált, távvezérelt biomasszarendszereket!

Az ALTHERM Kft. által tervezett, gyártott és/vagy kizárólagosan forgalmazott és szervizelt egyedi, kulcsrakész biomassza-alapú fűtési rendszerek – a szalma és más biomasszák magas fűtőértékének köszönhetően – nagy energiatermelésre képesek, a fosszilis tüzelőanyag (gáz) költségéhez képest jelentős megtakarítást és gyors megtérülést eredményeznek. A megoldások az egyedi ügyfél-igényekhez igazíthatók.

A LINKA H-szériás kazánokban – az egyedi műszaki szabadalomnak köszönhetően – felhasználható száraz és nedves tüzelőanyag, akár 50-60% víztartalom mellett, valamint a rendszer hatékonyan tud működni többfajta tüzelőanyag egyidejű elégetése mellett is, amely rendkívül nagy rugalmasságot biztosít a rendszer üzemeltetőjének – és egyedi a piacon!

A biomasszakazánok általában meleg vizes rendszerre vannak tervezve, 4 baros üzemi nyomással.Ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy gőztermelésre is alkalmasak legyenek, a feldolgozóipar és más ipari szereplők számára akár 90 bar üzemi nyomást is tudnak biztosítani.

A rendszerek telepíthetőek fix és konténeres, azaz mobil kialakítással is.

A rendszerek teljesen automatizáltak a következő rendszerelemeknek köszönhetően: elektromos vezérlés és felügyelet, automatizált behordó- és adagolórendszerek, automatikus hamueltávolítás, automatikus füst- és kéménycsőtisztítás.

Főbb felhasználási területek

Mezőgazdaság

sertéstelepek, broilertelepek, egyéb állattartó telepek, kertészetek, üvegházak, terményszárítók, családi kisüzemek

Ipar

élelmiszeripar, feldolgozóipar, energiaipar (biogáz), szolgáltatóipar

Intézményi fűtés

költségvetési üzemek, iskolák, óvodák

A vállalat egy másik, olyan innovációs lehetőség kifejlesztésén is dolgozik a piacon, amely alapjaiban határozhatja meg a megújuló energián alapuló rendszerek megközelítését és a gazdák hatékony üzemképességét, karbonsemleges működését, amely a szalma segítségével történő biogáztermelés lehetősége.

A „szalma mint biogázadalék” megoldás forradalmasítani ígéri a biogáz iparágát, és jelentősen hozzájárul egy olyan jövőhöz, amelyben az energia előállítása tisztább és fenntarthatóbb.

Annak érdekében,hogy a fenntartható energián alapuló megoldások terén előre lépjünk, a szalma és a biogáz összekötése egy fontos szövetség lesz…

Ha a fenti kérdések önt is érintik, és megoldást keres, az Altherm Kft. alábbi elérhetőségein kaphat gyors segítséget:

Sarusi-Molnár Andrea

Ügyvezető

+3630/2020-081

andrea.sarusi-molnar@altherm.hu

H-6800 Hódmezővásárhely, Andrássy

www.altherm.hu

FB-ikon (3) Facebook

LinkedIn-ikon (17) ALTHERM Biomassza fűtési rendszerek: Company Page Admin | LinkedIn

Youtube-ikon (23) ALTHERM Biomassza fűtési rendszerek – YouTube

Megosztás

Előző olvasása

Napelem és napkollektor a változások tükrében

Következő olvasása

Egy élhetőbb jövő előszele – Az új ipari légkör