Javaslatok a szakmából az Otthonfelújítási Hitelprogramhoz

otthonfelujitasi-program-tamogatas-hitel-egyezteto-forum-hoszivattyu-szovetseg-gazkozosseg

A kormány által társadalmi vitára közzétett hitelprogram tervezetéhez az épületgépészeti szervezetek közül tudomásunk szerint a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum, a Magyar Hőszivattyú Szövetség és a Gázközösség fogalmazott meg javaslatokat. Ki mire helyezte a hangsúlyt? Összefoglaljuk a legfontosabbakat.

A magyar épületgépész szakma öt jelentős szervezete által alapított Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum örömmel fogadta, hogy újabb támogatási forma jelent meg, amely a lakosságnak, de az építőiparban tevékenykedő vállalkozásoknak is segítség lehet. Hangsúlyozták azonban, hogy minden pályázat csak akkor lesz igazán hasznos, ha a támogatással valós és hosszú távú eredmények valósulnak meg.

A lakóépületek energiahatékonyságának javításával messzemenően egyetért az épületgépész szakma, és támogatja, hogy az energiahatékonyság területén minél jobb eredményeket lehessen elérni – írták az Egyeztető Fórum képviselői. Kiemelték, hogy az épületgépészeti rendszerek egyik sajátossága, hogy jelentős energiamegtakarítás rendszerint több részmegoldás összehangolt, együttes alkalmazásával érhető el.

Az épületgépészeti rendszerek másik fontos sajátossága, hogy korszerű berendezések beépítésével az energiamegtakarításon túl további lényeges – pénzösszegben nem kifejezhető – előnyökre tudunk szert tenni, hiszen az energetikai fejlesztéssel egy időben a komfortnövekedés és az életkörülmények javítása is megvalósul.

Az Egyeztető Fórum nem támogatja, hogy bármely műszaki megoldásnak keretösszeget határozzanak meg, a program célja nem a műszaki korlátozás, hanem a valós energiamegtakarítás kell legyen, és felhívja a figyelmet arra, hogy a 2006 előtt használatbavételi engedélyt szerzett, életvitelszerűen lakott egy- és többlakásos családi házak, valamint társasházak műszaki és épületfizikai viszonyai is indokolnák a támogatási kör kiterjesztését. Ezért javasolja, hogy a 7/2006. TNM-rendelet megjelenéséhez kössék a felújítható ingatlanok körét, hiszen az 1990-es években még energetikailag nem túl szigorú szabályok szerint lehetett lakóépületeket építeni. 

A támogatható épületgépészeti tevékenységek körében az Egyeztető Fórum javasolja, hogy 

  • a HMV-termelés korszerűsítése vonatkozzon a napkollektorok telepítésének támogatására is,
  • a hőszivattyús hőtermelés és korszerű gázkonvektorok telepítése is bekerüljön a támogatott megoldások közé,
  • a fűtési kör átalakításának megvalósítása a hőtermelővel együtt legyen támogatott, kiemelve a keringtetőszivattyúk cseréjét is,
  • a fűtési rendszerek szabályozhatóvá tétele alapvető elvárás legyen,
  • a hővisszanyerős gépi szellőztető berendezések is bekerüljenek a támogatási körbe, talajkollektoros előfűtő/előhűtő hőcserélők alkalmazásával, vagy anélkül.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a kedvezményes, 7 milliós keret határt szab a megoldásoknak, de a lehetőségek között mindenképpen fel kell sorolni az összes javasolható variációt!

Az Egyeztető Fórum javasolta továbbá, hogy a pályázathoz szükséges szakmai koncepciót G (épületgépész), É (építész) tervezői, vagy SZÉS6 épületenergetikai jogosultsággal rendelkező független, tehát az építési vállalkozótól független épületenergetikai szakértők készítsék el. Nem támogatják, hogy a tervezet a kivitelező feladataként jelöli meg a tervezést. A kiviteli tervek elkészítését a kivitelezőtől független tervezőnek kell elkészíteni, mivel így a tervező el tudja látni a felújítás műszaki felügyeletét is annak érdekében, hogy az energetikai fejlesztés valóban megfelelő minőségben és megfelelő eredménnyel valósulhasson meg. Nem támogatja a tervezetben feltüntetett fajlagos költségek megadását, mert ez a fejlesztések műszaki korlátozását, egyébként pedig a megvalósítási költségek növekedését eredményezik. A fajlagos árak rögzítése árnövelő hatású, és a szabad versenyt korlátozó lenne.

A Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHÖSZ) javaslatában megfogalmazza, hogy a gázbekötéssel nem rendelkező háztartások esetén a hőszivattyúk jelenthetik azt a megújulóalapú fűtéskorszerűsítési megoldást, amely elősegítheti a 30%-os energiamegtakarítás elérését és realizálását. Fűtéskorszerűsítés nélkül ugyanis a szigetelés és nyílászárócsere után fellépő hőigénycsökkenés nem feltétlenül eredményez tényleges primerenergia-csökkentést az elavult fűtéstechnológiák miatt.

Mivel a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló felújítási tevékenység kizárólag az erre allokált forráskeret kimerüléséig, de legkésőbb 2024. 12. 31-ig történő kölcsönszerződéssel támogatott, emiatt a megújuló technológiának számító hőszivattyúk pályázati támogathatósága megfelelő alternatívát jelent a gázkazánok támogathatóságának év végi kifutása után is.

A javasolt támogatandó hőszivattyútípusokat az alábbiakban jelöli meg:

  • levegő-levegő hőszivattyú (fűtőklíma), melyet a gázkonvektorok és egyedi helyiségfűtő berendezések kiváltására ajánl elsődlegesen,
  • levegő-víz hőszivattyú, mely beépíthetőségét a radiátorral és/vagy padlófűtéssel rendelkező háztartások számára javasolja lehetővé tenni,
  • hibrid hőszivattyú, mely egyszerre tartalmaz hőszivattyút és kondenzációs gázkazánt is, egyesítve a hőszivattyú és a gázkazán technológia előnyeit, és kiválóan alkalmas bivalens működésre. Beépíthetőségét ugyancsak a radiátorral és/vagy padlófűtéssel rendelkező háztartások számára javasolja lehetővé tenni.

A MAHÖSZ javasolja a járási differenciálási feltétel kivezetését, de ezzel párhuzamosan a jövedelmi igazolás fenntartását. Mivel ugyanis a pályázat egymással párhuzamosan tartalmaz feltételeket területi és jövedelmi alapon is, ez meglehetősen bonyolítaná az ügyintézést mind a pályázók, mind a pályázati bírálók számára.

A pécsi székhelyű, főleg Baranya, Tolna, Fehér, Veszprém, Somogy és Zala megyékben több mint száz taggal rendelkező Gázközösségi Egyesület véleménye szerint minden korszerű hőtermelő berendezés beépítését támogatni kellene, beleértve az összes, különböző hőforrású hőszivattyút és hibrid rendszert, valamint a korszerű gázkonvektorokat, pellettüzelésű kazánokat is. Külön meg kellene határozni, hogy milyen hőtermelők beépítését nem támogatja a program.

Az egyesület továbbá támogatja, hogy önállóan támogatható tevékenységként kerüljön be a pályázatba a hőtermelő berendezés(ek) cseréje új kondenzációs gázkazánra, illetve a hőtermelő berendezés(ek) cseréje új gázkonvektor(ok)ra.

Az otthonfelújítási programmal kapcsolatos összes eddigi cikkünk ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól

Következő olvasása

A mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei az épületgépészetben (2. rész)