Tovább csökkent az építőipari termelés volumene

epitoipar-termeles-ksh-2022-2023

Idén augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt.
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a júliusinál.
Az előző év azonos időszakához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,0, az egyéb építmények építésében 17,4 százalékkal nagyobb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 10,6 százalékkal kisebb lett.
A megkötött új szerződések volumene 31,9 százalékkal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,3 százalékkal emelkedett, az ipari épületekre kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 46,6 százalékkal nagyobb volt a 2022. augusztusi, alacsony bázisnál.

Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2023. január-augusztus)

A szerződésállomány volumene majdnem 24%-kal csökkent
Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 23,9 százalékkal elmaradt a 2022. augusztus végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
2023 első nyolc hónapjában az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipart több gazdasági tényező is nagyon érzékenyen érinti:

  • a reálbérek csökkenése,
  • a nagyon magas kamatok,
  • az állami beruházások leállása,
  • az uniós források kimerülése,
  • valamint a recesszió üzleti bizalmat gyengítő hatása egyaránt hat az ágazatra.

A portfolio.hu elemző cikke szerint a júliusi ugrás valószínűleg inkább néhány egyedi nagyberuházás befejeződésével magyarázható, ezt a gyors augusztusi korrekció is megerősíti.

A Világgazdaság portál pedig azt hangsúlyozza ki, hogy ugyanakkor bővült a megkötött új szerződések volumene 31,9 százalékkal, amin belül az épületek építésére kötött szerződéseké  22,3 százalékkal emelkedett, az ipari épületekre kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően”.

Forrás: KSH / Portfolio / Világgazdaság
Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Sikeres Klíma- és Légtechnikai Szakmai Nap

Következő olvasása

Épületgépészeti tervezői pályázat az OMÉN 2023 alkalmából