Épületgépészeti szakmai újdonság a formabontó, fiataloknak szóló tankönyv

epuletgepeszet-szakmai-tankonyv-smideliusz-bela

Új nyelvezetű, de a szakmai tematikát követő tankönyv jelent meg a Műszaki Könyvkiadó gondozásában. A kötetet várhatóan újabbak követik majd, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a szakmai oktatást.
A szerzővel beszélgettünk. 

Friss, újszerű tankönyv jelent meg épületgépészeti témában, melynek Smidéliusz Béla a szerzője. A Műszaki Könyvkiadó által forgalmazott kötetről többek között azt írják, „a tankönyv bemutatja az egyedi és központi fűtések felépítését és rendszerelemeit, valamint átadja a kivitelezésükhöz szükséges hőtani ismereteket is. A kiadvány nemcsak a központi fűtések kiépítésével, hanem azok karbantartásával és üzemeltetésével is foglalkozik. Az egyedi és központi fűtések mellett a gőz- és távfűtések is bemutatásra kerülnek”.

Más korosztály, más nyelvezet, más tankönyv 

Bár a legutolsó, a témával foglalkozó tankönyvet 10 éve adták ki, nemcsak a téma frissítése volt a célja az új kötetnek. – Úgy vélem, a „Fűtési rendszerek” szakkönyvet sikerült úgy megírnom, hogy a szakmaiság mellett sokkal több kedvet adjon a tanuláshoz a fiataloknak, a diákoknak. Úgy szoktam fogalmazni, hogy egy másfajta tankönyvet akartam írni – magyarázza a szerző. Smidéliusz Béla hozzáteszi, igyekezett könnyedebb stílusban írni a mai fiatalok számára, a különböző fejezeteket pedig – amelyek a szakmai tematikát természetesen végigkövetik – kontrollkérdések zárják, ezzel is megkönnyítve a tanulást, a memorizálást.

A tankönyv egyébként elsősorban a 9-11. évfolyamos szakképző iskolások, valamint a 11-13. évfolyamos technikusi osztályok számára ideális. Mint azt a szerző hangsúlyozza, a mai diákok már nem feltétlenül értik meg a bonyolult definíciókat, ezért az egyszerűbb, de követhető gondolkodásmódot helyezte előtérbe az írás során.

Könyvkiadó: nagyon jó a szakma visszajelzése

Smidéliusz Béla szerint a tankönyvet terjesztő könyvkiadó nagyon pozitívak, sok szaktanár jelezte, hogy a kötet hasznos támogatást fog nyújtani az oktatáshoz.

A „Fűtési rendszerek” című tankönyvet a szaktanárok a Műszaki Könyvkiadónál tudják megrendelni, az MK-5104 kiadói kód alapján. A könyvbe egyébként itt lehet előletesen betekinteni.

A kiadónál egyébként ezeket a tankönyveket négy év után felülvizsgálják, és csupán 7 évre szólnak, ami biztosítja a szakmai pontosságot.

Az oktatás élete

Smidéliusz Béla szakmai pályafutás elválaszthatatlan az oktatástól. Épületgépészként végzett 1979-ben a Vági István Szakközépiskolában, majd megszerezte a technikusi végzettséget is, végül először a Műszaki Egyetemen, majd a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát, így műszaki ellenőri végzettséget is.
Még 1985-ben, felkérésre kezdett tanítani a Vági István Szakközépiskolában mint műhely szakoktató, később pedig szakmai tanár lett.
Ezt követően 8 éven keresztül az iparban dolgozott, mint mondja, „gyakorlati szakmai tudást ekkor szerzett”, végül visszatért az oktatáshoz, de cégeknek is vállal épületgépészeti szakoktatást.

Megosztás

Előző olvasása

Rekordszámú résztvevő a MÉGSZ horgászversenyén

Következő olvasása

Javulnak a német háztartási napelemes rendszerek működtetésének feltételei