Parapetes, fekete, bármilyen – Számoljunk le a klímákkal kapcsolatos sztereotípiákkal!

fischer-klima-black-parapetes-klima

Ha a klíma kifejezés elhangzik, a nagyközönség szemei előtt azonnal egy plafon alatti, vajszínű műanyagdoboz ugrik be, ami befújja a hideg levegőt. Mint minden általánosításban, ebben is van annyi igazság, hogy magasan a legtöbb eladott klíma itthon valóban split rendszerű, és a vásárlók zöme megelégszik a fehér (és árnyalatai) színben gyártott beltéri egységekkel, hiszen a falak zöme is egyszerűen fehér színű, ahol egy ilyen split viszonylag diszkrét tud maradni. A piaci lehetőségek azonban messze túlmutatnak ezen, mind az elhelyezés, mind a szín tekintetében. Néhány példa:

A klímák világa, választéka ugyanolyan változatos, mint például az autóké; nagyjából azonos funkció mellett szinte nincs olyan igény, amit ne lehetne kiszolgálni. A többség valóban nem igényel mást, minthogy legyen egy „fehér doboz” ‒ hagyományos, oldalfali beltéri egység ‒ a falon, ami télen fűt, nyáron hűt. A széles készülékválasztékban már e két alapfunkció tekintetében is vannak különbségek, mert nem mindegy, hogy az adott készülék milyen hatásfok mellett teszi mindezt, és hogy például télen milyen külső hőmérséklettartományban őrzi meg hatékonyságát. Mindez azonban „csak” a készülék műszaki paramétereit érinti, a készülékház kialakítása még lehet nagyon hasonló. Hozzátéve, hogy felszínes szemlélőnek az autók is nagyon hasonlítanak egymásra (négy kerék, lámpák, ajtók-ablakok stb.), de jobban megnézve az egyes klímák beltéri egységei között is vannak komoly méret- és esztétikai különbségek, csak a felhasználók szeme még kevésbé érzékeny ennek részleteire.

Van azonban néhány különbség, ami bárkinek, azonnal egyértelmű. Ilyen például, ha a beltéri egység teljesen fekete. A Fisher Black sorozata például nemcsak a sötét falakon mutat ragyogóan, de a teljesen fekete, szinte csak sziluettként jelenlévő beltéri egység még a fehér falakon is kevésbé vonja magára a figyelmet, miközben nemcsak a látványa sugallja a benne lévő csúcstechnikát: a 4,6 „jóságfokú” (SCOP) Black készülékek a Fisher Comfort Plus sorozathoz tartoznak, ami azt jelenti, hogy külső és belső egységeik is nagyon csendesek, beépített wifi modullal rendelkeznek, így bármilyen okostelefonról vezérelhetők. Többszörös szűrőjükkel eleve steril, ionizált levegőt fújnak a beltérbe, és általában is gyárilag tartalmaznak minden olyan szolgáltatást, amit egy klímától el lehet várni, ide értve például az automatikus programokat vagy az öndiagnosztikát, amivel megelőzhetőek a meghibásodások. Mindemellett a készülékek még csak nem is kerülnek többe, mint fehér társaik, ráadásul most a készlet erejéig akciósan is elérhetőek, így túlzás nélkül hívhatjuk ezeket az igényesek legjobb választásának.

Mind említettük azonban, a klíma fogalma nem áll meg az oldalfali egységeknél. A mennyezetre szerelhető, kazettás egységeket, illetve a szobából csak szellőzőrácsnak tűnő, légcsatornázható klímákat talán már sokan látták irodákban, vagy épp szállodai szobákban, miközben ezek a diszkrét megoldások kiválóan működnek a lakóházakban is, csak kialakításuk miatt célszerű már a tervezéskor számolni velük. Ezekkel szemben utólagos klímaként is kiváló, sőt, a split egységeknél is egyszerűbb a szerelése a parapetes klímáknak, mégis nagyon kevesen tudnak arról, hogy ilyen választásuk is van.

Parapet alatt jelen esetben pont azt kell érteni, mint annak idején a parapetes gázkonvektoroknál. Vagyis a klíma ez esetben jellemzően alacsonyra, többnyire az ablak alá kerül, és a „külvilággal” ‒ hasonlóan a parapetes gázkonvektorhoz ‒ egy, a falba vágott nyíláson kapcsolódik. Bár a parapetes készülékek jellemzően valamivel drágábbak, mint az oldalfali klímák, számos előnyük, praktikus tulajdonságuk van azokhoz képest:

  • Nincsenek látható kábel- és csőalagutak a falon ‒ természetesen gázcsövek sem
  • A klíma nem vesz el, illetve nem igényel értékes falfelületet a könyvespolcok, szekrények, festmények elől, hiszen az ablak alatt van, ahova többnyire a fűtőtestek kerülnek. Ennek megfelelően tetőterekben is tökéletes választás lehet.
  • Megjelenése modern és letisztult, belső helyigénye töredéke a ‒ korábbi ‒ gázkonvektorokénak, miközben hatásfoka 4-5x jobb azoknál.
  • Létezik monoblokkos kivitelben is, amelyeknek még a szokásos kültéri egysége sincs. Működéséről, meglétéről a ház külsején csak két szellőzőrács árulkodik, ami építészetileg, esztétikai szempontból nem közömbös, de bizonyos műemléki épületeknél, homlokzatoknál egyben az egyetlen megoldás is az utólagos klímaszerelésre.

A fenti termékcsaládok ‒ számtalan más készülék mellett ‒ most kiemelkedően kedvezményes áron érhetők el a www.klimapest.hu oldalon, akár szereléssel együtt, akár önmagukban.

(PR)

Megosztás

Előző olvasása

Építőipari árfigyelő online portál indult

Következő olvasása

Később indulhat az Otthonfelújítási Program!