Újszilváson üzemel a fotovoltaikus rendszer

napelempark-fotovoltaikus-rendszer-barcsik-jozsef-ujszilvas

A cikkben a szerző a Magyarországon ritkaságnak számító, kéttengelyű napkövető megoldást alkalmazó napelempark létesítéséről, műszaki jellemzőiről és üzemeltetési tapasztalatairól számol be.   

A napelempark létesítése

A „400 kW-os, hálózatra kapcsolódó, fotovoltaikus rendszer építése Újszilváson” tárgyú támogatási szerződést 2010. augusztus 23.-án írták alá. A projekt bruttó összköltsége 618 millió Ft volt, melyből a hazai központi költségvetés és az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 433 millió Ft-ot tett ki. A vissza nem térintendő támogatás 70% volt. A fennmaradó összeget a helyi önkormányzat saját erőből biztosította. A naperőmű hasznos élettartamát 25 évre becsülik, melyből napjainkig közel 12 év már letelt. Az építkezést 2011 tavaszán kezdték meg, és a beruházás műszaki átadására október 28.- án került sor.

Az Újszilvás Község Önkormányzatának 2 hektáros területén felépült, 400 kW teljesítményű, napkövető naperőművet 2011. november 23.-án, egy ködös őszi napon avatta fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Bencsik János. Ezen a napon megtörtént  a „csoda”,  felszállt a köd, megmozdult a napelem rendszer és a táblák beálltak a Nap irányába (1. kép), működött a fotovoltaikus rendszer érzékelő és mozgató mechanizmusa. Ismereteink szerint – hasonló típusú és megoldású – napkövető napelempark csak kevés épült hazánkban.

1. kép: Napkövető napelemtáblák a naperőműben

A napelemes rendszer műszaki jellemzői

A település külterületén 68 db. forgatórendszerrel felszerelt állványon helyezték el az 1632 db., átlagosan 247,5 W teljesítményű,  monokristályos DelSolar napelemet. Az állványra szerelt Deger napkövető „vitorlára” 24 db. napelempanelt szereltek fel.

A beruházás során kiépítésre kerültek az SMA típusú inverterek, egy transzformátor állomás, a 20 kV-os csatlakozó földkábel, mely a transzformátor és a csatlakozási pont között került lefektetésre. Továbbá megépítésre került egy 0,4 kV-os földkábel csatornarendszer a tartószerkezetek és a transzformátor állomás között.

Az említett SMA inverterekből 34 darab 12.000 W-os került beépítésre, amelyek a napelemektől érkező egyenáramot alakítják át váltóárammá. Az inverterek kimeneti oldalán megjelenő 0,4 kV-os feszültségű villamos energia földkábelen jut el a telepen lévő 22/0,4 kV-os transzformátor állomásra.

A gyártó a napelemek 90%-os hatékonyságát 15 évre garantálja. A tapasztalataik szerint az azt követő években ez a hatékonyság 80 százalékos lesz.

Az ország ezen részén a napsütötte órák számának éves átlaga 2.100 – 2.300 óra körül alakul. Ezt figyelembe véve a naperőmű a 400 kW  teljesítményével kb. 600.000 kWh éves villamos energiatermelést produkál, amely nagyjából 135 lakás villamos energia igényét tudja kielégíteni.  A megvalósított napkövető rendszer kb. 30%-os  többlet energiatermelést biztosít a fix telepítésű napelemekkel szemben.

A területen egy felügyeleti konténer is kialakításra került. Az itt üzemelő monitoron folyamatosan figyelemmel kísérhetők a naperőmű termelési paraméterei. Például 2011. november 16.- án a termelés 7.00 kor 0 kW-ról indult és 13.00-kor érte el 280 kW-os napi teljesítmény csúcsot. A termelés 17.00-kor fejeződött be.

A naperőmű területét folyamatosan térfigyelő kamerák pásztázzák és ezt monitoron  lehet nyomon követni. Az üzemeltetése során a várható CO2 csökkenés évente 450 t körül alakulhat. A naperőműből a megtermelt villamos energia a telep transzformátor állomásáról és a kialakított csatlakozó hálózaton keresztül a ceglédi alállomásra érkezik és így bekerül az országos villamos energia elosztó hálózatba.

A beüzemeléskor a megépült naperőmű az ország legnagyobb teljesítményű naperőműve volt. Mint bemutatóhely kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a témákban érdeklődő főiskolai-, egyetemi hallgatók és szakemberek hasznos ismereteket szerezzenek a projekt megtekintése során. Ennek első lépéseként sikerült megállapodniuk több felsőfokú intézménnyel így többek között a Szolnoki Főiskola, a Szent István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel annak érdekében, hogy a naperőmű, a korábban kiépített, a polgármesteri hivatalban üzemelő hőszivattyús rendszerrel együtt a szakirányú képzéseik során a gyakorlati oktatás egyik fontos bázisa, helyszíne legyen.

Üzemeltetési tapasztalatok

Ez év júniusában dr. Petrányi Csabával, Újszilvás település polgármesterével felelevenítettük a napelempark több mint egy évtizedes történetét, és az azóta eltelt időszak tapasztalatait. A polgármester elmondta, hogy 

  • napjainkban a 630 000 kWh/év termelt villamos energiából, melyet a MAVIR-nak adnak el, – jelenleg nettó 40 Ft/kWh egységár alapján – évente 25,2 millió Ft bevételük származik,
  • kb. 10 %-os csökkenés jellemző a leadott teljesítményre,
  • kb. 6-7 db forgató-berendezés nem működik,
  • a napelempark felújítására évente mintegy 4-5 millió Ft-ot fordítanak, 
  • a 68 db., a  forgatótábláknál elhelyezett SMA inverterből (2. kép) 4 db. nem működik,
  • kérdésként vetődik fel,  hogy a forgatótáblák felújításánál (3. kép) motorcserét hajtsanak-e végre, vagy  fix  napelemtáblákra alakítsanak-e át? Jelenleg ezt vizsgálják.
2. kép: A napelemtábla alá felszerelt SMA inverter

3. kép: Felújításra várnak a napelemek forgatótáblái

Úgy gondolom, hogy az eltelt több mint egy évtized alkalmas volt arra, hogy 

  • az Újszilváson megépült naperőmű a különböző fórumokon – írott és elektronikus sajtó – segítette az emberek szemléletének változását a megújuló energia elterjesztésében, alkalmazásában és a szakemberképzés területén is,
  • a szakemberek tapasztatokat szerezhettek a napelempark üzemeltetési viszonyairól, a jelentkező meghibásodásokról, a termelt villamos energia mennyiségéről.

Dr. Barcsik József
aranyokl. gépészmérnök

A fotók a szerző felvételei.

Kiemelt fotó: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Gondolatok a domotika-szakmérnökök, -szaktanácsadók tevékenységéről

Következő olvasása

Smart home is lesz a Pollack Expón