Fenntartható és látható épületgépészet a Gree Magyarország új irodaházában

gree-magyarorszag-cool4u-irodahaz-fenntarthatosag-kornyezetvedelem-epuletgepeszet

Írhatnánk számokról, minthogy a kivitelezés során közel ezer m3 betont és több mint száz tonna betonacélt építettek be az új irodaházba, vagy hogy a cég szerepel a Forbes Magyar 100 legtőkeerősebb vállalkozásai között, vagy a Financial Times listája alapján Európa 1000 leggyorsabban fejlődő cége között, mégis ami elsőre eszünkbe juthat a Gree Magyarország új szarvasi központjáról az az ámulat és az elismerés.

– Amikor 25 évvel ezelőtt megkezdődött együttműködésünk a kínai partnerünkkel, bár persze célunk volt, nem gondoltuk volna, hogy olyan nemzetközi hálózat tagjaivá válunk, ahol az ingatlanpark, már csak a szakmánkból kiindulva is, olyan presztízs és márkaértékkel bír, amely megkerülhetetlenné teszi, hogy mi is lépjünk ebben – indokolja kérdésünkre a beruházás okát a Gree légkondicionálók és hőszivattyúk magyarországi márkaképviseletének tulajdonosa, a Cool4U Klímatechnikai Kft. ügyvezetője. Szin Csaba hozzáteszi, az elmúlt évek dinamikus fejlődésével és a nemzetközi jelenléttel már megjelentek olyan elvárások, amelyek miatt szükséges volt megmutatni, mit tud a magyarországi vezérképviselet.

Szin Csaba tulajdonos-ügyvezető

Ahogyan a honlapjukon is írják, „egy jól fejlődő városnak van egy ó- és egy újvárosi része, melyet nem ritkán egy folyó választ el egymástól”. Épp ezért már a tervezésnél különös figyelemmel voltak arra, hogy Szarvas olyan új, de meghatározó épületegyüttessel gazdagodjon, amely hozzájárul a városképhez, miközben modern hatást kelt. A zöld mezős beruházás részeként megvalósuló kétszintes, összesen 1314 m2-es hi-tech létesítmény ráadásul otthont ad egy népszerű kortárs, progresszív magyar étteremnek is, az Újváros Bisztrónak, amely közös épületgépészeti megoldásokat használ a Gree Magyarország központjával.

Nemzetközi elvárások, magyarországi trendek, saját vágyak

Persze a „cipésznek nem lehet lyukas a cipője”, és a társaság kimondott célja az is volt a beruházással, hogy a 7. legeredményesebb nemzetközi Gree-értékesítőjeként is olyan előremutató építészeti és épületgépészeti, valamint belsőépítészeti technológiákat alkalmazzanak, amelyek jelenleg is a kimagasló kategóriába esnek.A már előtte is kiemelt megbízásokat elnyerő TIBA Építész Stúdióval kedtek neki a tervezésnek. – A legfontosabb kérdés a tervezési szakaszban a funkciók környezetbe illesztése volt, valamint a környezeti fenntarthatóság, mert határozott véleményem, hogy az emberiségnek újra közelebb kell kerülni a természethez, az igazi komfortot a beszállítóinknak, partnereinknek és munkavállalóinknak ez adja – mondja Szin Csaba, aki arról is beszél, az irodaházat végül a fák vonalában építették, így nem kellett kivágni az egyébként is védett mocsárciprusokat. Ráadásul az irodaház belső terében, az aulában is elhelyeztek egy chilei aruakália bonsait. És ha „ez még nem lenne elég”, akkor az irodaház üvegfelületét is ellátták egy olyan színnel, amely a helyi fákra emlékeztetnek, illetve azzal harmonizálnak. Az átriumot pedig úgy alakították ki, hogy az ott ülők szinte a fejük tetején élvezhetik az esőcseppek koppanását.

Napelemek, fűtés és hűtés

Az irodaház tervezése során volt egy olyan pont, amikor neki kellett látni az épületet kiszolgáló rendszerek megtervezésének.– Két fő szempont köré formálódtak a gondolataink – ezt már a Gree Légkondicionálók és Hőszivattyúk műszaki igazgatója, Kaloczkai Sándor mondja. – Az első, hogy a kialakítandó rendszerek tegyék élhetővé, otthonossá az irodaházunkat, nyújtsanak maximális komfortot az irodaház dolgozóinak és vendégeinknek. Másik fő szempontunk a beépítendő rendszerek hatékonyságára fókuszált, hiszen a cégünk által képviselt környezettudatos gondolkodásnak, ebben az esetben is vissza kellett tükröződni olyan készülékek formájában, amelyek a lehetőségeink szerint a leghatékonyabbak és üzemeltetésük a leggazdaságosabb, így elérve az épületre vonatkozó lehető legalacsonyabb széndioxid- kibocsátás egyenértéket. Alapvető tényezőként megemlítem, hogy a földgáz felhasználást eleve kizártuk, mint nem megújuló energiaforrást. Ennek megfelelően kezdtük el az épületgépészeti tervezést.

A műszaki igazgató ezen kívül részletesen is beszámol az alkalmazott épületgépészeti technológiákról: – Mivel cégünk mindig is élen járt a különféle legmodernebb hőszivattyúk magyarországi piaci bevezetésében, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a hűtési-fűtési-szellőzési feladatokat a saját magunk által forgalmazott berendezéseinkkel oldjuk meg. Ennek megfelelően esett a választásunk a Gree gyár, GMV6 3csöves központi klíma rendszerére, amely 19 db beltéri egységen keresztül, egy időben tud hűteni és fűteni az épület különböző pontjain, így használva fel hatékonyan az épületből elvont hőt, melyet a hagyományos 2csöves rendszerek, egyébként hasznosítás nélkül leadnának a környezetbe. Épületünk sajátságos szerkezetére való tekintettel, vagyis, hogy nagyrész üveg felületek képezik az oldalfalakat, a GMV6 légcsatornás beltéri egységek sávbefúvói az üvegfalakkal párhuzamosan, felülről lefelé áramoltatják a hideg vagy meleg levegőt az igényeknek megfelelően. Ennek lényege, hogy már az üvegfelület környezetében elvonjuk a beérkező hőt hűtési üzemmódban vagy meleg levegő fújással tesszük komfortossá téli üzem esetén az üvegfelület közvetlen környezetét az ott dolgozók számára. Alapfűtésünket 4db 65kw-os Gree gyártmányú inverteres, levegő-víz hőszivattyú biztosítja, alacsony hőmérsékletű fűtővízzel, hatékonyan, padlófűtésen keresztül.A szakember azt is kiemelte, hogy az irodában dolgozók, illetve a bisztróvendégek komfortérzetét 2db Mandík gyártmányú légkezelő berendezés igyekszik fenntartani, mintegy 5000 m3 / óra frisslevegő bejuttatásával. A légkezelő gépek a környezeti viszonyoktól függően, akár 80%-os hatékonysággal tudnak működni és ezáltal újrahasznosítani a fűtési, vagy hűtési energiát. Lényeges az is – teszi hozzá Kaloczkai Sándor –, hogy az épületgépészeti egységek integrálva legyenek a high-tech irodaház felügyeletét ellátó, intelligens Loxone rendszerbe, amely gyakorlatilag mindenre figyel, legyen szó a nap állásáról, szögéről, az aktuális időjárási körülményekről, így ezekhez igazítja a megtermelendő energiaszükségleteket is. Az irodaházban a korábban említett nagy hatékonyságú rendszerek már két éve működnek, de idén újabb lépést tettek a fenntarthatóság jegyében. Az épület különlegesen kialakított íves tetejére 50 kW teljesítményű napelem rendszert telepítettek, amely csökkenti az üzemeltetési költségeket, továbbá segít tovább redukálni a szén-dioxid lábnyomot a jövőben.

Kaloczkai Sándor, műszaki igazgató

Friss levegő fenntartható módon és egészségesen

Kaloczkai Sándor ezen kívül hangsúlyozza, a komfortosság mellett az egészségmegóvás is kiemelt fókuszt kapott az irodában. – Cégünk kizárólagos forgalmazója az izraeli Tadiran cég, Airow3 márkanevet viselő készüléknek, mely egy forradalmian új légtisztító eszköz. Lényege, hogy a légcsatornába illesztett egység az egészségre ártalmatlan mennyiségű hidrogén-peroxid generálásával és levegőbe juttatásával, a levegőben lévő vírusok, baktériumok és penészgombák számát néhány órán belül több mint 99%-kal csökkenti, így érve el egészségesebb levegőt.

Épületgépészet, belső dizájn, bútorzat

A kiemelt épületgépészeti munkákat a szegedi Ventosus Kft. végezte. A teljes képhez még hozzátartozik, hogy – amint arról a cég is beszámolt – az épületen a TA Design – Tóth Angelika belső dizájnja, valamint a kiváló Bentley-bútorokkal felszerelt fit-out is meglátszik.
A Ventosus Gree Magyarországgal való együttműködése során a legmodernebb Gree levegő-víz inverteres hőszivattyúkat, Gree GMV levegő-levegő inverteres VRF hőszivattyúikat, a MANDÍK-csoport légkezelő egységeit, a Grundfos e-szivattyúit, valamint az IMI Hydronic Engineering kiegyenlítő szabályozó szelepeit, továbbá a Geberit Pluvia tetővízelvezető rendszereit használták.

Az épületgépészeten kívüli minden további fontos információról a Gree Magyarország honlapján lehet olvasni.

Zámbori Bíró Tamás
Fotó: Gree Magyarország / Gulyás Attila Fotó

Megosztás

Előző olvasása

A MMK Épületgépészeti Tagozatának állásfoglalása

Következő olvasása

Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a zöld energia terén a szaktárca szerint