A MMK Épületgépészeti Tagozatának állásfoglalása

mmk-magyar-mernoki-kamara-epuletgepeszeti-tagozat-energietikai-tanusitas

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata állásfoglalást adott ki az energetikai számítások elkészítésével kapcsolatos tervezői jogosultságról.

Az Épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet 9. §-a 2023. 11. 01-től kiegészült az alábbi (4) bekezdéssel:

(4) Az energetikai követelményeknek való megfelelést igazoló számítást, melyet nem szükségszerűen követ tanúsítvány kiállítása, és mely az energetikai tanúsítványtól különállóan, illetve attól függetlenül is elkészíthető, tanúsítói jogosultsággal rendelkező szakember végezheti el.”

Erre a pontra hivatkozva némely építési hatóság megköveteli „TÉ” tanúsítói jogosultsággal rendelkező szakember közreműködését építési engedélyezési vagy egyszerű bejelentési terv készítésekor, más hatóságok erre nem tartanak igényt.

Amennyiben jogos a hatóságok követelése, a rendeletváltozásban elrejtett mondat több ezer épületgépész tervező jogosultságát csorbítja meg.

Előállhatna az a fura helyzet, hogy egy épületgépész terv részét képező számítást egy építész tervező, vagy egy tervezői jogosultsággal nem rendelkező tanúsító kolléga készítené el – kötelező jelleggel.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának szakmai álláspontja, hogy a „G” tervezői jogosultság szükséges és elegendő az épületgépész terv részét képező energetikai számítás elkészítéséhez, 

ahogy az eddigi gyakorlat szerint is elegendő volt (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján). Erre a részfeladatra külső szakember bevonásának kötelezővé tétele a „G” tervezői jogosultság csorbítását eredményezi.

A 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet alkalmazási körét az 1. § határozza meg: 

1. § (1) E rendeletet a (3) bekezdésben meghatározott esetekben – a (2) bekezdés szerinti kivételekkel – épületek és az épület önálló rendeltetési egységei energetikai jellemzőinek tanúsítási eljárására kell alkalmazni.

Az Épületgépészeti Tagozat álláspontja szerint az idézett jogszabály címe, és 1. §-a kimondja, hogy a rendeletet csak tanúsítási eljárásra kell alkalmazni.

A 9. § címe és szövegkörnyezete ugyanis egyértelműen utal arra, hogy a vitatott (4) pont csak az energetikai tanúsítványok elkészítését szabályozza, a tervezés egyéb fázisaira nem rendelkezik hatókörrel.

A félreértések elkerülésére hivatalos állásfoglalás szükséges, miszerint az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló törvény hatálya nem terjed ki a tervezési folyamatokra. Az építési engedélyezési és az egyszerű bejelentési terv részét képező energetikai számítás, „G” tervezői jogosultsággal is elkészíthető, tanúsítói jogosultsággal rendelkező szakember bevonása a tervezési fázisban nem szükséges.”

Az ÉGT elnöksége az Állásfoglalást 2024. március 21-én megtárgyalta, jóváhagyta! 

Gyurkovics Zoltán elnök
MMK Épületgépészeti Tagozata

Megosztás

Előző olvasása

Otthonfelújítási és korszerűsítési program: 108 milliárd forint lesz rá

Következő olvasása

Fenntartható és látható épületgépészet a Gree Magyarország új irodaházában