Nagyon magas lesz a vállalkozások vízdíja

rezsicsokkentes-viz-csatorna-szolgaltatas-dij-vallalkozas-energiaugyi-miniszterium

Betett a víziközmű-szolgáltatóknak a rezsicsökkentés, brutális vízdíjat kaphatnak a nyakukba a vállalkozások. 

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke már 2023 májusában mondta azt a Mérnök Újságnak adott interjújában, hogy a hálózatba betáplált ivóvíznek ma már átlagosan több mint 20 százaléka elfolyik a csőtörések miatt. A G7 portál, amely észrevette ezt az interjút, arra jutott, hogy a hazai víziközmű-szektort is hátrányosan érintő, több mint 10 éves rezsicsökkentés az elsődleges oka a víz- és szennyvízhálózatok katasztrofális állapotának. Nagyon egyszerű, ha nyomott a vízdíj, akkor nincs forrás rekonstrukcióra sem, vagy bármilyen innovációra, fejlesztésre. 

„Vannak az országban olyan részek is, ahol 50 százalék a veszteség, ezeken a helyeken tehát kétszer annyi ivóvizet kell kitermelni, tisztítani és bepumpálni a rendszerbe, mint amennyit a fogyasztók igényelnek. A sok energiával előállított ivóvíz fele egyszerűen elfolyik, azaz talajvíz lesz belőle. 2013 és 2022 között a gerinccsatornában és az elosztó hálózatban az egy kilométerre jutó meghibásodások száma egyaránt majdnem a másfélszeresére emelkedett.” – írja a G7.

A portál megszerezte a friss díjszabást, amely szerint „a nem lakossági fogyasztóknak 2024-től köbméterenként 576 forintot kell fizetni a bejövő vízért, és 881 forintot a kimenő szennyvízért, ez összesen 1457 forint lesz. Ehhez jön az alapdíj, amely a nagyfogyasztóknál akár havi félmilliós-milliós tétel is lehet majd”.

A G7 megkereste az Energiaügyi Minisztériumot is, a válaszából pedig az derült ki, hogy a bekötési vízmérő átfolyási átmérője alapján a bejövő víz havidíja 16 sávra osztva 841 és 609 ezer forint között lehet, a szennyvíznél pedig kettéválik a számítás:

  1. Amennyiben a cégnek nincs külön szennvízmennyiség mérője, akkor a szennyvízért is ugyanannyit fizet, mint a bejövő vízért (vagyis a 841 és 609 ezer forint közötti összeg duplázódik)
  2. Amennyiben van külön szennyvízmérője, akkor az átfolyási átmérő szerint szintén 16 sáv alapján havi 1661 és 1,2 millió forint között lesz a díja.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Új felfedezés csökkentheti a napelemek árát

Következő olvasása

Több mint 200 milliárd forintos víziközmű-rekonstrukció lesz idén