Háromrétegű alumíniumcső – A jövő rézcsöve

A cső egyik nagy előnye a rézzel szemben, hogy tekercsben is szállítható.

Az osztrák gyártó az álmennyezeti hűtési/fűtési rendszereihez egy olyan új csőrendszert fejlesztett ki, ami mind hővezetésben, mind bekerülési értékben megfelelő alternatívát kínál a korábban oly népszerű rézcsövekhez. Korábban a réz csőrendszerekkel szerelt álmennyezeti hűtési/fűtési rendszerek voltak képesek a legnagyobb teljesítményt leadni, hiszen a réz hővezetési tényezője 300W/mK feletti. 

Különösen az autóipar, de más iparágak által is előszeretettel alkalmazott réz alapanyag a jelentős keresletnövekedés miatt drasztikusan megdrágult. A helyzetre sokan keresik a megfelelő megoldást. Az osztrák gyártó például egy olyan háromrétegű csövet fejlesztett ki erre a feladatra, amelynek belső rétege PE-RT (kitűnő ellenállóképesség különböző hűtőfolyadékokkal szemben), az erőátvitelt biztosító közbülső réteg hőstabil és öregedésálló, míg a külső hőátadásért felelős réteg alumínium, ami – a jó mechanikai ellenálló képességen túl – szintén remek hővezető.

Háromrétegű alumíniumcső, kisebb nyomásveszteség

Ráadásul a 12 mm-es külső átmérőjű, a mennyezethűtési/fűtési rendszerekben használt rézcsővel szemben a háromrétegű alumíniumcső 15,2 mm-es külső átmérővel rendelkezik, így a 27%-kal nagyobb felület szinte teljesen kompenzálni tudja a rézcső és az alu/kompozit cső hővezetési képessége közötti különbséget. Hiába több mint háromszorosa az alumíniumcső falvastagsága a rézcsőének, de belső átmérőben az alumíniumcső 12 mm, míg a rézcső 11 mm. 

Többrétegű alumíniumcső hővezető lemezes hűtő/fűtő regiszterekbe építve.

Ez a jelentéktelennek tűnő különbség – azonos hőleadás mellett – 50%-kal kisebb nyomásveszteséget eredményez 1 méter csőre vonatkoztatva – az alumíniumcső javára. 

A háromrétegű alumíniumcső nagyobb falvastagságának más előnyei is vannak: tekercsben elérhető, így kis helyigényű a tárolása, nehezen törik, ezáltal remekül bírja az építkezések körülményeit. Az alumínium/kompozit cső külső mérete eltér a hagyományos, ötrétegű rendszerek szokványos méreteitől (16 mm helyett 15,2 mm). Ebből következően présfittingekkel nem toldható, nem összekapcsolható. 

Egyedi, magas minőségű fittingek, gyorsabb szerelés

A linzi cég 12 éve bizonyító világszabadalma egy olyan fittingcsalád, ahol kalibrálás után tolható be a cső a fittingbe, egyéb műveletre nincs szükség. Ez a fittingrendszer alkalmas az alumínium/kompozit csövekhez is. A hazánk ikonikus épületeibe (Mol Campus, Telekom Székház, Puskás Aréna, Néprajzi Múzeum) az utóbbi években csaknem egymillió beépített darabbal bizonyító fittingcsalád a cső belső felületén rögzít, ami az ötrétegű termékeknél megszokott 12 mm az alumínium/kompozit csőnél is.

Aluminium/kompozit cső felépítése

A fitting szerelése, a kalibrálás és a cső fittingbe tolása után már készen is van, ezzel 10-szer gyorsabb szerelést eredményez, mint a réztechnológiánál korábban alkalmazott szerelési módszer. A speciális fittingcsalád ráadásul a préseléssel ellentétben nemcsak gyorsabb szerelést, de tökéletes biztonságot is nyújt a felhasználónak. A fittingek sárga védőgyűrűje az idom elején megakadályozza a kalibrálatlan cső betolását, így biztosan nem marad el az elengedhetetlen művelet a szerelésnél. 

Gyorsaság és 100%-os biztonság

Az alumínium/kompozit cső egy olyan találmány az osztrák gyártótól, ami költséghatékonyan helyettesíti a rézcsövet és a teljesítményleadásban is állja a versenyt a mennyezethűtési/fűtési területen. Az új csőtípust mind hőátadó lemezes (acél, alumínium), mind hőátadó lemez nélküli mennyezethűtési/fűtési rendszerekbe beépíti a gyártó.

Többrétegű alumíniumcső direkt érintkezéssel működő hűtő/fűtő modulokban
Egyedi, csak kalibrálás után betolható fittingrendszer

Kaszab Gergely
magyarországi képviselet-vezető
Ke Kelit GmbH

Megosztás

Előző olvasása

Komoly kihívások előtt a hűtőközegpiac – interjú a HKVSZ elnökével

Következő olvasása

ACO – Okos megoldás a kondenzvíz elvezetésére