Most is érdemes belevágni a fűtéskorszerűsítésbe!

futes-futeskorszerusites-hoszivattyu-gaz-kazan-lakasfelujitas-energiahatekonysag

A 2022-es rezsicsökkentést követő földgázpánik miatt sokan hoztak gyors döntést a fűtésrendszerek módosításáról. Szinte hiánycikk lett a vegyestüzelésű kályha, és erőteljes növekedést mutatott a hűtő-fűtő klímákra és hőszivattyúkra való átállás.

Azóta már sok idő eltelt, és a növekedés.hu most megpróbálta összehasonlítani a különböző fűtési módokat költséghatékonyság szerint. Arra jutottak, „a „bevezetett” energia szempontjából az árversenyt a rezsicsökkentett földgáz nyeri, utána jön a tüzifa, majd az áram négy tarifája, a sereghajtó a földgázgáz nem támogatott piaci ára”.

A portál által megkérdezett Versits Tamás épületgépész-mérnök szakértő „arra is felhívja a figyelmet, hogy egy új fűtésrendszer beépítése előtt távolról sem elég pusztán az energiahordozók árait összehasonlítani, tüzetesen fel kell mérni a ház adottságait is, hiszen egy kisebb hibán is elúszhat a gazdaságosság, és az elkerülni kívánt drága gázszámla helyett jöhet egy hasonlóan megfizethetetlen villanyszámla, még akkor is, ha egyébként a villanyfűtésnél egy az egyben hasznosul az energia, és nagyon kicsi a hőveszteség”.

További számítások és információk a növekedés.hu cikkében, ide kattintva.

Fotóillusztráció: Freepik

Megosztás

Előző olvasása

Hideg éghajlaton is működnek és hatékonyak a hőszivattyúk?

Következő olvasása

Gázfűtés: komoly szigorítás az új építésű lakásoknál Németországban