Átadták a Grundfos napelemparkját

grundfos-napelem-megujulo-energia

A hálózatra kapcsolt 2700 napelem 900kW-ot termel. (PR)

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári telephelyén már 2021 során megkezdték a napelempark tervezését és előkészítését. Ezt követően a VPP Solar Kft-vel aláírták a kivitelezési szerződést a tervezett napelempark teljeskörű megvalósítására, ami így az év végén el is indult.

A 2022 első felében zajlott a kivitelezés előkészítése, tervezése és a szükséges engedélyeztetési eljárások lebonyolítása. Bár eredeti terveink szerint 2022 végére kellett volna befejezni a kivitelezést, az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a szükséges inverter berendezések beszerzése nehézzé vált az év második felében.

Emiatt 2023 elején a tervek többszöri módosítására volt szükség, majd a nyár elejére sikerült beszerezni és leszállítani a napelem park összes szükséges anyagát és eszközét. Így a kivitelezés utolsó fázisa, a rendszer tesztelése és a próbaüzem már felgyorsult, majd 2023 szeptemberére megkötötték az üzemviteli megállapodást a hálózati szolgáltatóval, és a rendszert is hálózatra kapcsolták.

A Grundfos Napelempark adatai

A közel 270 millió forintos beruházás eredményeként a napelempark a cég legújabb, székesfehérvári épületének tetejére került. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak a tetőszerkezet terhelhetőségére és az optimális elrendezési lehetőségekre, így sikerült a rendelkezésre álló felületen a lehető legtöbb napelemcellát elhelyezni. Összesen mintegy 2700 napelem panelt telepítésével az összes teljesítménye eléri a 900 kW-ot.
Éves szinten ez lehetővé teszi, hogy a teljes telephely elektromos energiafogyasztásának közel 10%-át megújuló energiával fedezzék. A napelempark napi termelése szinte teljesen lefedi mindkét épület alapfogyasztását.

Forrás: Grundfos Magyarország

Megosztás

Előző olvasása

A tapolcai szakképzőben múzeumi sarok avatásával nyitották meg az OMÉN-t

Következő olvasása

Hideg éghajlaton is működnek és hatékonyak a hőszivattyúk?

Legolvasottabb