Rovat: Vállalkozás

Ingatlanfelújítási program indul jövőre és jön az 5%-os áfa is új lakásokra Kiemelt

2020. október 15. csütörtök, 10:30

Új lakásokra 5%-os áfa, a CSOK-osok még ezt is visszaigényelhetik, 6 millió forintos beruházásig a költségek felét az állam állja – ezek a legfontosabb részletei a programnak.

 

Fontos és időszerű bejelentésként értékelte a kormány bejelentését a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke is. Mint Szarka László a MÉGSZ-nek megküldött tájékoztatójában írja: „a tavaszi, nyári beadványainkban és az építésgazdasági stratégia-tervezettel kapcsolatos javaslatban is megjelenítésre került, hogy a visszatérítendő támogatások nem elégségesek, ezért részleges áfa-visszatérítésre, valamint ehhez  vissza nem térítendő, az önrészt kiegészítő támogatásra is szükség van. Erre ráerősítettünk a Gazdaságvédelmi Akciótervhez adott javaslatban is, kérve a források egy részének átcsoportosítását erre a területre. A program a nemrég bejelentett kormányzati fókuszpontokkal összhangban került meghirdetésre”. 

Ezzel együtt a program részletei még nem ismertek, azonban az Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése nyomán megállapítható, hogy ha egy család 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ebbe pedig beletartoznak az anyagbeszerzésre és a munkaerőre fordított költségek is.

Energetikai korszerűsítésre is igénybe vehető a visszatérítési támogatás

Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről

vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

Novák Katalin már most azt javasolta, hogy érdemes minél hamarabb megállapodni a felújítást vállaló szakemberekkel, mivel feltehetően sokan kívánnak majd élni a lehetőséggel.

A miniszter emlékeztette arra is, hogy a kormány nemrég jelentette be az új építésű otthonok értékesítése áfatartalmának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentését, amely január 1-jétől érvényes. Ráadásul azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

Utoljára frissítve: 2020. október 15. csütörtök, 11:14
Megjelent: 282 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)