Rovat: Vállalkozás

Óvatos pesszimizmus az építőiparban Kiemelt

2020. szeptember 23. szerda, 10:02

Stagnálás, lassú kilábalás, újra megjelenő lánctartozás – szemléztük az építőiparral kapcsolatos  legfrissebb cikkeket, elemzéseket.

 

Az európai építési piac zuhanása idén várhatóan kevésbé lesz erőteljes, legalábbis az EUROCONSTRUCT országokban. 2021-től megkezdődhet a felívelés, amely azonban nem lesz túl dinamikus; a 2022-es szint továbbra is a 2019-es szint alatt maradhat – szemlézte az EUROCONSTRUCT aktuális elemzésében az igylakunk.hu.
Mint írják, „A kialakult helyzet miatt rendhagyó módon kiadott időközi előrejelzés szerint 2020-ban az EUROCONSTRUCT országok építési piacán körülbelül 9%-os visszaesésre lehet majd számítani.”
Hangsúlyozzák: a revízió mértéke körülbelül megegyezik egy évnyi bővüléssel 2013 és 2016 között. Mindazonáltal 2020-ra az új előrejelzés is olyan csökkenést vár, amelyre az elmúlt 30 évben alig volt példa. A piacméret pedig a 2016-os szintre eshet vissza.

A hazai építőiparban idén továbbra is 8%-os várható csökkenéssel számol az kutatóintézet, míg 2021-ben is negatív, -4%-os építési teljesítmény várható.


A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Nincs változás a bizalmi indexben

A szeptemberi vállalati vélemények szerint a munkaerőhiány és a kereslet hiánya kéz a kézben jár - ezek az építőipari termelés bővítését leginkább korlátozó tényezők. A vevők laza fizetési fegyelme is széles körben okoz gondokat - lényegében minden ötödik cég érintett ez által – ez már a napi.hu cikkében olvasható, amely összegezte a GKI friss, az EU támogatásával végzett felmérését.

Még azt is írják, hogy „az építőipar rövid távú kilátásait  a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló bizalmi index értéke szeptemberben csak hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest. Az index áprilisban nagyot esett, májusban és júniusban pozitívan korrigált, júliusban kissé csökkent, majd augusztusban és szeptemberben alig-alig változott”.
 

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.
 

EBI: újra itt a lánctartozás

A hazai építőipar csak tavaly 4460 milliárd forintnyi értéket termelt, ez pedig idén akár 4500 milliárdra is nőhetett volna. Most mégis azzal számolnak a szakértők, hogy legalább 5–10%-os visszaesés várható az év egészére. Az EBI elemzői úgy látják, a járvány márciusi berobbanása óta az építőipart a még futó korábbi megrendelések lendülete hajtja.

A leggyengébben teljesítő szektor, a lakáscélú magasépítés esetében a második negyedévben olyan alacsony összegben kezdődtek építési beruházások, amire 2016 utolsó negyedéve óta nem volt példa – áll az EBI Építésaktivitási jelentésében. Márciustól az építőipart egyértelműen a mélyépítési munkák húzzák, de összességében így is 30 százalékos visszaesés figyelhető meg. A második negyedévben 65 százalékkal kevesebb lakásépítés és 42 százalékkal kevesebb nem lakáscélú magasépítés indult.
 

Az EBI elemzésében megállapítja, az év végéig – ha a fizetési hajlandóság nem romlik tovább – alsó hangon is 250 milliárd forintnyi lánctartozás halmozódhat fel az ágazatban. A kisvállalkozói körben viszont két hónapnál többre elegendő pénzügyi tartalék nincs.


A Nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégiába ugyan most bekerül egy olyan kötelezettség, hogy az állami megrendelők fizetési határideje 15 nap, de ez a többi szereplő magatartásán aligha változtat.

Az EBI aktuális elemzése ide kattintva érhető el.

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 23. szerda, 11:51
Megjelent: 797 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)