Rovat: Vállalkozás

Építők Napja: a MÉGSZ alelnökét is kitüntették Kiemelt

2020. szeptember 05. szombat, 07:13

Az építőipar a koronavírus-járvány alatt is derekasan helyt állt, hiszen az építkezések nem álltak le, tovább folytatódtak – hangzott el az Építők Napján.
 

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára szerint a magyar gazdaságban, így az építőiparban is elindult a javulás, ami a GDP 20-21 százalékát lefedő gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhető. – A kormány a nemzetgazdaságot meghatározó ágazatként tekint az építőiparra, amely 2017 és 2019 között korábban példátlan termelékenységi mutatókat produkált – mondta az államtitkár, aki szerint 2019 volt a csúcs, amikor a GDP 4,9 százalékos növekedéséhez az építőipar 1 százalékponttal járult hozzá.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szintén kiemelte, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is az építőipar több mint 20 százalékkal bővítette termelését. Hozzátette, a koronavírus idei megjelenésekor az ágazatban minden egészségügyi és üzleti kockázatot csökkentő intézkedést megtettek, hogy az építőipar folyamatosan dolgozhasson. – A mai napig nincs vírusos megbetegedés az építőiparban – jelentette ki a szakszövetség elnöke.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, miközben az építőipar kapacitás oldalról jelenleg is képes arra, hogy az elmúlt három évben megszokott lendületben és nagyságrendben kivitelezzen az országban, a megrendelés állománya a járvány hatására jelentősen esett. A megrendelői oldalon a legnagyobb megtorpanást az önkormányzatoknál tapasztalták, miközben az állam 2020 első felében ugyanolyan értékben szerződött az építőiparral, mint egy évvel korábban.
A helyzet kezelése érdekében az építőipari érdekképviseletek, köztük az ÉVOSZ is azt kérte a kormánytól, hogy hozza előre a már 2020-ra, 2021-re betervezett közösségi beruházásokat – mondta Koji László.


Domonoks László, a MÉGSZ alelnöke is kitüntetett

A rendezvényen adták át az Építők Napja alkalmából odaítélt díjakat: miniszteri elismerő okleveleket, a Hollán Ernő díjakat és a Kardos Andor díjat.

Az Építők Napja alkalmából miniszteri elismerő oklevéllel tűntették ki Domonkos Lászlót, a Domi Épületgépészet Kft. ügyvezetőjét, a Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnökét is.

Forrás: MTI / épületgépész.hu
Fotóillusztráció: Convegni_Ancisa from Pixabay

 

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 05. szombat, 07:20
Megjelent: 940 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)