Rovat: Vállalkozás

Továbbra is a lassulás határozza meg az építőipari piacot

2020. máj. 08. péntek, 11:08

A járvánnyal összefüggő vírusos megbetegedések az építőiparban továbbra sincsenek. A 19. hét is úgy telt el, hogy COVID-19 vírusos megbetegedések a tervezői, kivitelezési, mérnöki lebonyolítói munkát nem akadályozták.

 

A kijárási korlátozás vidéki feloldása még inkább szükségessé tette, hogy a vállalkozások odafigyeljenek az egészségügyi intézkedéseik betartására annak érdekében, hogy a megbetegedések továbbra is elkerülhetőek legyenek. A vidéki munkáknál megsokasodott a helyszíni bejárások iránti megrendelői igény.

 

Lassult a kivitelezés is

Az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott. Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően továbbra is az épületépítéseknél, a lakásépítéseknél okoz. Ennek oka az egymásra épülő munkafolyamatok kisebb csoportokban való végeztetése, a nagyszámú alvállalkozók munkaterületeinek fokozottabb elkülönítése, az import termékek hazai gyártmányokkal való kiváltásának időszükséglete. A megrendelők és a projekteken munkát végzők továbbra is türelemmel és fokozott figyelemmel kezelik a helyzeteket.

 

Itthon kisebb a visszaesés, mint az EU-ban

Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1-je és május 10. közötti teljesítménye 3-5%-kal maradhat el 2019 hasonló időszakához viszonyítva. Ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak összesített teljesítményéhez képest, amit április végén 80–85%-ra becsült az Európai Építőipari Főszövetség (FIEC).

A járvány megjelenésétől kezdve tapasztalt építőanyagok gyors készletezése („bespájzolás”) megszűnt, ami az anyaghiánytól való félelem megszűnését jelenti. A belföldi anyaggyártók folyamatosan dolgoznak, a termelés kiszolgálása biztosított. A fuvarozási nehézségek továbbra is lassítják a beszállításokat. Az akadozó import árut a megrendelők egyetértésével a legtöbb helyen hazai gyártású termékekkel kiváltották.

 

Tovább csökken a rendelésállomány

Május elején is a legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének további csökkenése okozta.

Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél jelentősen csökkent az eljárások száma, amíg az értékénél csak kisebb csökkenés tapasztalható. 2019. január 1-je és május 6. között 1489 eljárás volt 509,8 Mrd Ft értékben, 2020. év hasonló időszakában mindösszesen 999 eljárás volt az építési- beruházási közbeszerzések piacán 498,6 Mrd Ft értékben (forrás: Közbeszerzési Hatóság).

Egyre több olyan eljárás van, ahol az ajánlatkérő érdekkörében bekövetkezett változások miatt nem hirdetnek eredményt, ajánlatkéréseket vonnak vissza. A vállalkozói ajánlatadásoknak jelentős költségei vannak, amit ilyen esetekben indokolt lenne megtéríteni. E témában a Közbeszerzési Törvény szigorítását, a vállalkozói költségek megtérítését szorgalmazza az ÉVOSZ.

A magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amit nem indítanak el. Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 19. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május elején mintegy 18-20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. Továbbra is a mélyépítési alágazatban a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 25%-kal csökkent a rendelésállomány a múlt év hasonló időszakához képest. A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és az egyéb magánmegrendelőknél.

 

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az építőipari rendelésállomány, a tevékenység összértéke nagyobb volumenű kormányzati és önkormányzati megrendelések nélkül zuhanásszerűen fog csökkenni. Az ITM javaslati csomagjában szereplő „előrehozott” beruházási csomag létesítménysoros közzétételére várnak a vállalkozások. Ahhoz, hogy az építőipar húzó ágazat maradhasson, minél előbb kellene ismertetni és közbeszerzési eljárásban ajánlatadásra kiírni az állami és önkormányzati létesítményeket.

 

Egyre rosszabb a likviditás

A munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete.

Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál növekvő nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

 

Kérjük az elvégzett munkák gyorsabb leigazolását és az Államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket!

 

Elsőként a szaktudás nélküli dolgozókat küldték el

Május első hetében tovább növekedett az építőiparon belüli álláskeresők száma. Hangsúlyozzuk, hogy egyelőre minden munkahelyét elvesztő kolléga más vállalkozásnál továbbra is munkát talál. Jelenleg a járványhelyzet előtti létszámot, mintegy 335 ezer főt az építőipar továbbfoglalkoztatja. A rendelésállomány csökkenésével elsőként a szaktudás nélküli segédmunkások, betanított munkások veszíthetik el a munkahelyüket.

 

Az import húzza fel az alapanyagár-növekedést

2020 elejétől az építőipari cégek 5-8% közötti anyagár-emelkedést tapasztaltak. Az utóbbi három hétre nem volt jellemző a belföldi anyagok árának további emelkedése.

Ettől lényegesen magasabb árnövekedés volt az import termékeknél, ami elsődlegesen a Ft/EUR árfolyam változásából fakad. Az árfolyam jelentős változásából adódó plusz költségek továbbra sem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Az emiatt szükségessé váló szerződésmódosításoknál a vállalkozások számítanak a megrendelői pozitív hozzáállásra.

Az ÉVOSZ bízik abban, hogy a többszörösen benyújtott javaslata befogadásra kerül, miszerint az állami, önkormányzati (közösségi) megrendeléseknél és a támogatott magánlétesítményeknél az import termékek költségének elszámolása számlával igazoltan, a beszerzés időpontjában fennálló árfolyamon történhessen. Ilyen központi iránymutatásra lenne szükség ezen megrendelőink felé.

 

Nem elég a rozsdaövezetekre alkalmazott 5%-os ÁFA!


Az újlakás-építés piacát elsődlegesen a visszatért 27%-os ÁFA töri meg, a járványhelyzet pedig a 19. héten is tovább rontott a helyzeten. Drasztikusan lecsökkent a március-április hónapban indított, kivitelezésbe vett új lakóingatlanok száma. A kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió Ft nagyságú ÁFA visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja. Az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy szélesebb körben fennmarad az új építésű lakásoknál a kedvezményes 5%-os ÁFA alkalmazása. A rozsdaövezetekben megvalósuló lakásépítéseknél érvényesíthető kedvezményes forgalmi adózás rendjét minél előbb kérjük bevezetni.

Az egyértelműség és az átláthatóság érdekében a rozsdaövezet jogszabályi meghatározására minél előbb szükség van a kedvezményes ÁFA alkalmazásával összefüggésben. Az ÉVOSZ javasolja, hogy elsőbbségi ügyintézést, döntéshozatalt kapjanak ezek a fejlesztések, gyorsított eljárási rend kerüljön kidolgozásra és bevezetésre.

 

Május első hetében a járványhelyzet építési piacra, építésgazdaságra gyakorolt pozitív hatásai is megfogalmazhatók.

  1. Javult a létesítmények megvalósításában résztvevők együttműködési készsége.
  2. Erősödik a verseny, ami az áremelkedések ellen hat, helyenként csökkenő vállalási árakkal találkozunk.
  3. Gyors ütemben halad az informatikai eszközök használata, szintet lép az építőipar digitalizációja.
  4. A korábban külföldön dolgozó, most itthon munkát vállalók szakmunkások, mérnökök köre bővül.

 

Koji László
elnök
ÉVOSZ

Utoljára frissítve: 2020. máj. 10. vasárnap, 17:43
Megjelent: 122 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)