Rovat: Vállalkozás

Minden fontos információ a gazdaságvédelmi akciótervről Kiemelt

2020. április 08. szerda, 08:20

– Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.


A munkahelyvédelmi rész egyik eleme szerint ha egy adott cég a "munkaterhelésének" 15-50 százalékát elveszíti, akkor ebben az időben 70 százalékkal támogatja az állam a bérköltségeket. Az erről szóló kérvényt a területi járási hivatalokhoz kell benyújtani, ott bírálják el. Emellett egy sor adminisztratív jellegű könnyítést is tartalmaz a csomag – sorolta a miniszter az MTI tájékoztatása szerint. A miniszter kitért arra is, hogy a szocialista kormány által eltörölt 13. havi nyugdíjat 4 év alatt fokozatosan visszaépítik.
Palkovics László azt mondta: olyan költségvetést kell készíteni, amely megadja a védekezés stabil hátterét, ezért azt határozták meg, hogy a költségvetési hiány 2,7 százalék lehet.
A kormányfő által bejelentett akcióterv három szakasza összesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is. Erről a miniszter azt mondta: ez egy 9200 milliárd forintos csomag. Úgy látják, ezek a források elegendőek ahhoz, hogy a válság hatásait csökkenthessék.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akciótervet. A kormányfő bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.
A miniszterelnök Palkovics Lászlót kérte fel a program koordinálására, irányítására.A budapesti Karson Consulting pedig részletesen kiemelezte a bejelentett intézkedéseket, melyeket alább közlünk.


MUNKAHELYEK FENNTARTÁSÁRA IRÁNYULÓ INTÉZKEDÉSEK

▪️ állami bértámogatás rövidített munkavégzés esetére: az állam finanszírozza a bérköltség 70%-át 3 hónapig (valamilyen plafonig), ha közben a munkavállalók “nem otthon vannak”, hanem valamilyen fejlesztésben, képzésben vesznek részt,
▪️ K+F kapacitásoknál, kutatási feladatokat ellátó közgazdász és mérnöki munkahelyeknél 40%-os bértámogatás (rájuk nem vonatkozik a rövidített munkavégzés feltétele)


ADMINISZTRATÍV KÖNNYÍTÉSEK

▪️ szocho 2 százalékponttal csökken júl. 1-től, 15,5 %-ra
▪️ beszámolók benyújtására szeptember 30-ig lesz lehetőség
▪️ ÁFA visszaigénylés felgyorsítása
▪️ adófizetési kötelezettségre részletfizetés
▪️ adózói minősítés negatív következményeinek mérséklése
▪️ fizetetlen szabadság idején is fizetheti a munkáltató az EHO-t, így a munkavállaló biztosítási jogviszonya nem szűnik meg
▪️ betegszabadság igazolására a dokumentáció elektronikus formában is elegendő
▪️ a kormány, a szervezetek és a vállalkozások közötti kommunikáció könnyítésére elindul a Vállalkozási Portál.


VÁRHATÓAN MEGNYÍLÓ/ÁTALAKULÓ FORRÁSOK

▪️ Nem változik a pályázatok fókusza: továbbra is várhatóak technológiai fejlesztéseket, zöld fejlesztéseket célzó támogatások.
▪️ 2000Mrd keretösszeggel Ft, 500Mrd Ft állami garanciaalappal jelennek meg hitelek, ezekkel fogja az állam a vállalatok likviditását segíteni.
▪️ Átstrukturálják a jelenlegi tőkealapokat (pl. Széchenyi Tőkealap, Hiventures), illetve újabbakat hoznak létre, hogy ezek nagyobb mértékben részt vehessenek a KKV-finanszírozásban.


KIEMELT ÁGAZATOKRA VONATKOZÓ TÁJÉKOZTATÁS

▪️ Kiemelt ágazatokként sorolta fel a miniszter az alábbiakat, ezeknek beruházási támogatás, adócsökkentés, hitelprogram várható: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közlekedés, film- és kreatívipar.
▪️ A turizmust például ezekkel az eszközökkel kívánják támogatni (sum 600Mrd Ft értékben): IFA felfüggesztése dec. 31-ig, SZÉP Kártya feltételek változtatása (szocho 4%-ra mérséklése, versenyszférában keret 800e Ft-ra emelése), felújítási és fejlesztési programok,
▪️ Az egészségiparral kapcsolatban alig volt konkrétum, inkább csak irányelvek derültek ki: hazai kutatások támogatása, hazai termékek támogatása, Egészségipari Innovációs Ügynökség jön létre.


MUNKAVÁLLALÓK KÉPZÉSE, ÁTKÉPZÉSE, MUNKAERŐPIACI KÖNNYÍTÉS

▪️ digitális távoktatási programok indítása, támogatása, fókusz az IT területeken
▪️ a tandíj 95%-át ezen képzések esetében az állam átvállalja
▪️ magánszemélyek számára 0% kamatozású felnőttképzési “diákhitel”
▪️ egyetemistáknak egyszeri, 500e Ft-os, 0% kamatozású diákhitel
▪️ 75e diplomázó nyelvvizsga nélkül is átveheti a diplomáját


Forrás: MTI / Karson Consulting
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Utoljára frissítve: 2020. április 08. szerda, 12:14
Megjelent: 653 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)