Nyomtatás
Rovat: Vállalkozás

Javaslat a kormánynak: megtörténhetne az üres intézmények energetikai felújítása! Kiemelt

2020. március 30. hétfő, 06:51

Még pörög az építőipar és van elég építőanyag is megfelelő áron. Ha mégis csökkennének a megrendelések, az üresen álló iskolák és óvodák áteshetnének az energetikai felújításon.


Egyelőre nem okoz fennakadást a járványhelyzet az építőanyag-gyártásban, a gyárak a korábbi intenzitással termelnek. A veszélyhelyzet kihirdetését követően a gyártási helyszíneken nagyon hamar bevezették a szükséges járványügyi óvintézkedéseket is – mondta Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (Méasz) elnöke a Magyar Nemzet újságírójának kérdésére a napokban.
Szarka László szerint feltűnően élénk a forgalom, az építőipar ugyanis egyelőre nagy fordulatszámon dolgozik. – Bizonyos szintű felhalmozás érezhető a kereskedelemben, többen talán olyan időszakra számítanak, amikor szigorúbb kormányzati lépések következnek, illetve egy esetleges átmeneti leállás utáni megugró keresletre – jelezte a MÉASZ elnöke. Az ellátásbiztonsággal azonban nem lehet baj, egyes szerkezetépítő anyagokból, téglából vagy cseréptermékekből például két-három hónapra előre elegendő mennyiség áll most is rendelkezésre.


A szállítást nézve Olaszország ugyan pillanatnyilag teljesen „kiesett”, de az onnan érkező termékek kiválthatók, ráadásul elvben valamennyi szükségletet el tudnának látni Magyarországról származó, idehaza gyártott termékekkel. – Az árak egy ideje nem változtak, ágazatban nincs „csirkemell-effektus”: vagyis az építőanyag gyártók korrekt üzleti magatartást tanúsítanak a járvány vészhelyzet közben is, tehát nem használják ki az árfelhajtási lehetőséget. Az árazást egy tényező befolyásolhatja csak, mégpedig az, hogy a legtöbb gyártó a külföldről származó alapanyagok beszerzését alacsonyabb euróárfolyamon tervezte az év elején – jelezte a szakember. Emellett megnőtt a lánctartozások kialakulásának veszélye, ezért kértük a kormányzatot, hogy fordítson figyelmet erre, amire a kormányzatnak is oda kell figyelnie, különösen az állami beruházások generálkivitelezőinél.
Az építésgazdaság esetleges részbeni vagy teljes leállásának elkerülésére a MÉASZ logikus javaslattal fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. – Mivel jelenleg minden nevelési, közoktatási intézmény a bölcsődéktől az egyetemekig várhatóan szeptemberig üres, sort lehetne keríteni a rég halogatott energetikai korszerűsítésekre. Ez egyrészt kellő mennyiségű megrendelést adna az építőiparnak és az építőanyag-iparnak, másrészt mivel ezekben az épületekben jellemzően igen tágasak a terek, könnyen teljesíthetők a járványhelyzetben szükséges óvintézkedések – magyarázta Szarka László.

Megjelent: 418 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)
Címkék:

Kapcsolódó cikkek