Fűtési rendszerek

2019. június 17-én megjelent a ZFR-TÁV/2019 kódszámú pályázat („Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram” címmel), amelynek tömörített változatát a MIHŐ (Miskolci Hőszolgáltató Kft.) 2019. augusztus havi Hírmondója ismertette. Valószínűleg az ország többi hőszolgáltatója is közzé tette. Elolvastam, mint érintett lakó; elolvastam, mint nem ifjonc épületgépész szakember és elkeseredésemben leírtam szakmai és emberi gondolataimat.

A vita nyugvópontra tétele érdekében viszontválaszaimban nem térek ki a könyv szerzője által nem “fontosabbnak” ítélt megállapításokra (5., 6. és 13. pontok), és azokra a megállapításaimra sem, amelyeket a szerző elfogadott (1., 3., 4.).

Viszontválaszaimat az eredeti megállapításaim pontjaira való hivatkozással adom meg.

Lapunk 2019. decemberi számának 28.-30. oldalain Kardos Ferenc és dr. Vajda József tollából jelent meg „A direkt elektromos árammal való fűtés lenne a jövő fűtési technológiája?” című cikk, amelyben a szerzők ifj. Czinege Károly „Az elektromos fűtés a jövő megoldása! Optimális beruházás, maximális komfortérzet” című könyvével kapcsolatban fogalmaztak meg néhány, a könyv szerzőjének véleményétől esetenként eltérő gondolatot. Jelen írásunkban a könyv szerzője válaszol a decemberi szakcikk megállapításaira, ami itt érhető el, valamint a nyomtatott lap pdf-változatában is olvasható.

Szakcikkünkben „Az elektromos fűtés a jövő megoldása! Optimális beruházás, maximális komfortérzet” című, elsősorban a laikus lakástulajdonosok számára ifj. Czinege Károly által írt könyvet végigolvasva fogalmazunk meg néhány, a szerző véleményétől esetenként eltérő gondolatot. Ezek érintik a direkt elektromos fűtések létjogosultságát, a költségek, a hőtárolás, valamint az elektromos áram napelemekkel történő kiváltásának kérdését.