A tulajdonosok 84 százaléka tartja szükségesnek ingatlana energiahatékonysági felújítását

2021. január 31. vasárnap, 18:40

– A magyarországi ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból felújításra szorul – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

A Fundamenta január 26-i, MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: a kutatás eredménye alapján az energiahatékonysági beruházások között kiemelt helyen szerepelnek a napenergia felhasználásával kapcsolatos beruházások, illetve az ezzel kapcsolatos igények.
Megjegyezzük azonban, hogy a napenergia-hasznosítás önmagában nem az energiahatékonyságot növeli, hanem általa a különböző tüzelőanyagokból nyert energiafelhasználás csökkenthető, csökkentve ezzel az égéstermékből eredő levegőszennyezés mértékét is.
Az energiahatékonyság akkor nő, ha a fűtendő tér hőveszteségét valamilyen intézkedéssel csökkentjük, vagy ha a fűtési/hűtési rendszer korszerűsítésével annak energetikai hatásfokát növeljük.


Az összes válaszadó 33 százaléka gondolja úgy, hogy szüksége lenne áramtermelő napelemre, 26 százalék meleg vizet előállító napkollektor telepítését tartaná fontosnak.

 

A válaszadóknak csak 3 százaléka jelezte, hogy már rendelkezik valamilyen napenergiát hasznosító eszközzel.

A közlemény szerint 2021 minden eddiginél kedvezőbb lehetőségeket nyújt a lakosság energiatakarékossági beruházásainak.

Ezt részben azzal indokolják, hogy a gyermeket várók, illetve gyermeket nevelők otthonteremtési támogatásból is finanszírozhatják a napelemes rendszerek telepítését, így a beruházás költségének felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag az állam visszafizet a beruházás összegéből.

 

Az év második felére az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy újabb napelemes támogatás bevezetését is jelezte, ami a tájékoztatások szerint akár a beruházás 30-40 százalékát is fedezheti

– tette hozzá a Fundamenta.

 

Az idei beruházást ösztönzi az is, hogy 2023 végéig lehet még csatlakozni a szaldó elszámolási rendszerhez, ami lehetővé teszi a napelemes rendszerek tulajdonosainak, hogy a megtermelt és elhasznált árammennyiség különbözete alapján számoljanak el. Igaz ez a pályázati pénzt igénybe vevőkre nem vonatkozik, ők 2021 második felétől már csak az ennél kedvezőtlenebb új elszámolási rendszerbe csatlakozhatnak - hívta fel a figyelmet a Fundamenta.


Forrás: MTI
Fotóillusztráció: congerdesign / Pixabay

Utoljára frissítve: 2021. február 24. szerda, 08:35