Világverseny Szentendrén: Solar Decathlon Europe

2019. július 01. hétfő, 09:04

Július 12. és 27. között rendezik meg Szentendrén az egyetemi innovációs házéptő világversenyt, melynek több magyar indulója is van. Maga a megmérettetés 10 versenyszámból áll majd, köztük az építészet, a mérnöki teljesítmény, az energiahatékonyság, az energiamérleg, az innováció és a kommunikáció is szerepel.

 

A Solar Decathlon központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül. A versenyben résztvevők munkájának elbírálása széles körű kritériumrendszer alapján történik, melynek során a zsűri tagjai olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint a fenntarthatóság, energiahatékonyság, kivitelezés és esztétika.
A versenyre a világ minden részéről érkeztek csapatok, Európából többek között Hollandia, Románia vagy Franciaország képviselteti magát. Delegáltak csapatot az Amerikai Egyesült Államokból, a Marylandi Egyetemről, akik közösen indulnak a hazai Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karával, de van thaiföldi csapat is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem viszont egyedül nevez a versenyre.

 

Zöldhomlokzat

 

Pécs–Miskolc–Algéria konzorcium
A konzorciumban a  Miskolci Egyetem az épületvillamosságért és automatikáért felelős, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara az építészet, épületgépészet, épületklimatizálás és energetika feladatkörét dolgozza fel, az algériai University of Blida hallgatói pedig az épületenergetikai számításokkal, belsőépítészettel foglalkoznak. A három egyetem konzorciumi vezetője dr. Pintér Judit a miskolci egyetemről, a PTE MIK tervezőcsapat vezetője dr. Kondor Tamás, az épületszimulációk vezetője prof. dr. Kistelegdi István, a blidai egyetem csapatvezetője pedig dr. Dalel Kaoula.
Prof. dr. Kistelegdi István lapunknak elmondta, egy „Kádár-kocka” típusú családi ház felújítása lesz a feladat. – A megoldást mi egy többlépcsős rendszerben látjuk. A versenyre természetesen, a követelményeknek megfelelően, egy könnyűszerkezetes épületet fejlesztünk, a leghatékonyabb prototipikus építészeti és gépészeti megoldásokkal, aerodinamikai formatervezéssel és komplex épületfizikai szimulációkkal megtámogatva. A lakossági, megrendelői szféra számára pedig, a tapasztalatokat felhasználva, téglaház-felújítást szándékozunk készíteni, többféle árkategóriában, a minimális felújítástól a maximális térszervezési, szerkezeti, gépészeti megoldások és kombinációk formájában – részletezte a professzor.
Azt is megtudtuk, hogy a projekt alapvető kérdése az, hogy hazánk mintegy 800 ezer ilyen épületére milyen felújítási megoldások léteznek energetikai és komfort-klimatikai szempontból. A projekt nemzetgazdasági szempontból is jelentős, mivel a lakóépületek energiafogyasztása hazánk energiamérlegének jelentős hányadát képezi.

 

A Miskolci Egyetem részéről dr. Pintér Judit egyetemi adjunktus kommentálta a versenyt:
– Az épületgépészeti koncepcióalkotás során nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az adott gépészeti rendszerek jól illeszkedjenek a passzív megoldásokhoz. Az épületgépészeti rendszer elsődleges feladata, eltérően a hagyományos rendszerektől, hogy csak a passzív módon nem fedezhető csúcsigényeket elégítse ki. Mindezt a legmodernebb vezérlési algoritmusokkal és a szokottól eltérő beavatkozásokkal biztosíthatjuk. Mivel az épületgépészeti rendszer a passzív módon nem fedezhető csúcsigényeket elégíti ki, így jelentősen csökkenthetők az éves energiaigények – nyilatkozta a szakember.  Akik „egyedül” szállnak a ringbe.

 

Aktív szellőztetésű gabionfal

 

A KOEB a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2019-es Solar Decathlon csapata.
Építész, építő, villamos, gépészmérnök és gazdasági szakos hallgatók dolgoznak együtt vállvetve a versenyházon. Közel 40-50 ember munkáját kell összeszervezniük a hallgatóknak. A csapat alternatív megoldásokat kínál a felújításra, a hangsúly elsősorban külvárosi és vidéki települések épületállományának fejlesztésén van, azon belül is kifejezetten az ’50-es évektől a ’70-es évekig gombra módra terjedő „Kádár-kockák” felújításán.
– Építészeti koncepciónk több mint egy napenergiával működő épület, mivel az önellátó, optimalizált építési rendszer nem csak megújuló energiaforrásból áll, több újragondolt mérnöki megoldást is tartalmaz. A rendszer számos technológiai és fenntarthatósági előnnyel jár. Ilyen a gondosan megválasztott építőanyag, vagy az energiafogyasztás és az épületautomatizálás által koordinált tárolás, termelési előrejelzéssel kiegészítve. A versenyre épülő pavilonunkkal egy felújításra és hozzáépítésre is alkalmas, moduláris építési rendszer első darabjait szeretnénk bemutatni. Célunk felhívni a figyelmet arra is, hogy ezekből a modulokból akár egy önálló ház is építhető. Egyik ilyen modulrész a napterünk, ennek belsejében kapott helyet az aktív szellőztetésű gabionfal. Egy alapvetően nehezen szabályozható passzív technológiát alacsony energiabefeketés árán jól szabályozhatóvá teszünk, így nyáron hűt, télen fűt, ráadásul esztétikai szempontból is remek megoldás. A zöld tetőbe integrált napelemrendszer és a lombhullató zöld homlokzat segítségével egész évben további energiamegtakarítás érhető el – monda el lapunknak Varga Dávid, végzős diák.


A Solar Decathlon Europe csapatai és kísérőik június végén érkeznek Szentendrére, amikor kezdik építeni pályaműveiket az ÉMI szentendrei Tudományos és Technológiai Parkjának területén. A kész házakat július 12-ét követően két hónapig tekinthetik meg az érdeklődők.

Utoljára frissítve: 2019. július 01. hétfő, 09:30