Drasztikus életmódváltásra van szükség a Földön

2019. március 01. péntek, 18:05
A klímaváltozás növeli az erdőtüzek pusztító erejét A klímaváltozás növeli az erdőtüzek pusztító erejét Pixabay

Alig 10-20 jó évünk van hátra, ha nem avatkozunk be azonnal radikálisan annak érdekében, hogy kiiktassuk a klímaváltozást kiváltó tényezőket, vagy enyhítsük hatásukat.

 

Az előrejelzések szerint ugyanis az évszázad végére állatfajok pusztulhatnak ki, az emberiséget megtizedelő járványok, éhezés és extrém szegénység üthetik fel a fejüket, nem szólva arról, hogy teljes országokat moshat el a víz a világtengerek megemelkedett szintje miatt. 

 

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint, a szakemberek körében konszenzus alakult ki abban, hogy a 1,5, de legfeljebb a 2 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-növekedést katasztrofális lenne átlépni. Bizonyos folyamatokat már akkor sem lehet megállítani, ha ez sikerül. A grönlandi vagy az antarktiszi jég egy része feltehetően már ekkor is instabillá válik, mint ahogy 2 fokos növekedésnél már a korallok sem menthetők meg. A tengerszint emelkedése pedig lassú folyamat, ami ugyancsak nem állna le még évszázadokig.

 

Ha drasztikusan változtatnánk az életmódunkon, annak már néhány éven belül is lennének pozitív hatásai. Ritkábbak és kevésbé gyilkosak lennének például a manapság egyre gyakoribb extrém időjárási anomáliák. Lehet azzal érvelni, hogy régen is voltak viharkárok, de ahhoz nem fér kétség, hogy manapság jóval gyakoribbak és pusztítóbbak is. Lehetne tenni azért, hogy ez ne romoljon sokkal többet, de ha nem teszünk semmit, hamarosan sokkal gyakoribbak és pusztítóbbak lesznek.

 

Javulhatnának az éghajlatfüggő fertőzések statisztikái is. A betegségeket terjesztő szúnyogok, kullancsok például bizonyítottanaz éghajlatváltozás következtében terjednek, és az általuk terjesztett betegségek is egyre gyakoribbak. 

 

Ha a felmelegedést 1,5 Celsius-fokon szeretnénk megállítani, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra 45 százalékkal kell csökkenteni, 2050-re pedig teljesen meg kell szüntetni!

 

A 1,5 fokhoz nem elég az ipari reform, átfogó gazdasági és társadalmi reformok is kellenének, az ipar és a háztartások energiafelhasználását egyaránt új, 21. századi alapokra kellene helyezni. Minél inkább fel kellene számolni az acél–üveg–beton triádot és természetes anyagokat használni, ahol csak lehet. A fa azért lenne különösen jó, mert az még tárolja is a széndioxidot. A felújítgatás, nyílászáró-cserélgetés, szigetelgetés helyett valódi mélyfelújításokat kellene végezni. A szegényeknek lenne a legfontosabb, hogy passzív házban lakjanak, mert úgy nem lennének olyan magasak a lakhatási költségeik.

 

Az eddigi erőfeszítések ellenére a kibocsátás mértéke olyan magas, hogy azzal egyelőre legfeljebb a 4-6 fokos hőmérséklet-emelkedés lenne tartható, pedig az előző néhány évben már jobb volt ennél a helyzet.

 

A kibocsátás növekedésének oka a közlekedés, ezen belül is a repülés rontott a helyzeten. Az a gond, hogy a repülés egyelőre nem számít bele az emisszió-kereskedelembe és az elszámolásokba. Nehéz is elszámolni, mert minden ország attól tart, hogy ha elkezdi elszámolni a repülőgépek megtankolását, akkor a légitársaságok egyszerűen máshol fognak tankolni. Mindeközben a repülésnek betudható kibocsátás egyetlen évtized alatt csak Európában 80 százalékkal nőtt. Ráadásul, amíg 10 euróért el lehet jutni olyan távoli helyekre, mint Marokkó, remény sincs arra, hogy ez a tendencia ne erősödjön robbanásszerűen. Az olcsón eladott repülőjegyárak miatt olyanok is repkednek, akiknek ez egyébként eszébe se jutott volna. 

 

Tény, hogy a klímaváltozás hatalmas migrációs hullámot indít majd el. Az is tény, hogy az alkalmazkodásnak is van egy határa, ami után csak a szenvedés marad. Költsége egyébként annak is jócskán van, nemcsak az emisszió-kibocsátás csökkentésének. Az emberiségnek azt kell mérlegelnie, mire különíti el a költségeket. Ha a mérséklésre költünk, azt legalább nagyobb mértékben tudjuk irányítani, sőt, akár nyereséges beruházásokba fektetni. Ha már az alkalmazkodásra, és pláne, ha a szenvedésre kell költeni, akkor az emberiség kezéből végképp kicsúszik az irányítás.

 

A teljes cikk itt olvasható!

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2019. április 09. kedd, 16:43