Napkollektoros Solar rendszer kátránymentesítése SolRnett-tel

2018. szeptember 18. kedd, 13:50

Magyarországon a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére kiírt pályázatok a háztartásokat egyre több fűtő-hűtő és melegvíz-termelő rendszerek használatára ösztönzi. Ennek tükrében mind új, mind karbantartott rendszerek esetén a napenergia igazi alternatívája a fosszilis energiának, melynek hatására csökkenthető ökológiai lábnyomunk értéke.

 


A Solar Klíma Cad Kft. egy már négy éve meglévő szolár rendszer belső tisztítása miatt kereste meg a Climalife csapatát. A cég ügyvezető igazgatója, Dezső Péter már 1995 óta foglalkozik napkollektorok, szolár- és klímatechnikai rendszerek tervezésével, üzembe helyezésével, karbantartásával és javításával. A cég elkötelezett a gazdaságos, környezetkímélő, energetikailag racionális fűtő- és hűtőrendszerek elterjesztése iránt.
Dezső Péter már régóta elégedett a Magyarországon immár két évtizedes tapasztalattal rendelkező Climalife Kft. termékeivel és szolgáltatásival. Ezért tette le a voksát a SolRnett - a Climalife kutatás-fejlesztés osztálya által formulázott - kátránymentesítésre alkalmas oldószer felhasználása mellett.


A SolRnett kifejezetten sík és vákuumcsöves kollektorok kátránymentesítésére kifejlesztett termék, amely feloldja és eltávolítja a közvetítőközegek lebomlásából keletkező lerakodásokat és dugulásokat. A lebomlást okozhatja a közvetítőközeg túl magas hőmérsékletnek való kitettsége stagnációs időszakban (hosszú állásidő), amelynek következtében a csövek belső felülete elkátrányosodik. Emiatt lecsökken, vagy akár teljesen meg is szűnik a közvetítőközeg áramlása, a szivattyúk károsodhatnak.
Helyszíni bejárás alkalmával megállapították, hogy az eredeti kivitelező rosszul méretezte és alakította ki a rendszert, ami így túlmelegedett, és ennek hatására a magas, +180°C stagnálási hőmérsékletű anyag savkoncentrációja megemelkedett, és elkezdett kátrányosodni a rendszer. A különböző alkatrészek, például légtelenítők, keverő szelepek működésképtelenné váltak, rontva ezzel a rendszer hatásfokát és működését. Ehhez még hozzátevődött, hogy a 4 éves rendszeren nem végezték el az évenkénti szükséges karbantartást. A napkollektoros rendszert 260 db vákuumcső alkotja, melyhez egy 1000 literes fűtési puffer tartály és egy 200 literes HMV* tartály csatlakozik.

 

 


A helyszíni szemlét követően leürítették a rendszerből a kátrányos és szennyezett monopropilén glikolt, és bizonyos komponenseket lecseréltek, vagy módosítottak. A tisztítás első fázisában vízzel öblítették át a rendszert.
Ezt követően a Solar Klíma Cad Kft. saját fejlesztésű töltő és cirkulációs szivattyú blokkjának segítségével elkezdődött a SolRnett betöltése és keringtetése a rendszerben. A termékismertetőben leírtaknak megfelelően az erősen szennyezett rendszerben 6 órán keresztül cirkuláltatták az anyagot. Ezután az elhasznált oldószert visszafejtették az eredeti kannákba, majd bő vízzel átmosták a rendszert és új fagyállót töltöttek be.
Új közvetítőközegnek a Climalife a Greenway® Neo Solar-t javasolta, mivel a hagyományos monopropilén glikolhoz képest 150°C feletti hőmérsékleten háromszor alacsonyabb a lebomlása, amely nagymértékben csökkenti a korrózió, a „kátrányosodás" és a kollektorok elszennyeződésének veszélyét.

 


Számos kedvező tulajdonsága miatt a Greenway® Neo Solar-ral kivitelezett berendezések hatékonysága és így megtérülése elérhető.
A SolRnett-tel való átmosásnak és a Greenway® Neo Solar-ral való feltöltésnek eredményeképpen a napkollektoros rendszer máig a tervezett hatékonysággal, probléma nélkül működik.

Utoljára frissítve: 2019. április 09. kedd, 16:53