Ajánlás a koronavírus elleni védekezésre a mesterségesen szellőztetett épületekben Kiemelt

2020. november 26. csütörtök, 07:57

November 20-án frissítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ azokat az ajánlásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a koronavírus-fertőzés terjedésének kockázatát közösségi épületekben, és amely a REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) dokumentuma alapján készült.

A REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) által kiadott összefoglaló, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztott meg, foglalkozik mesterségesen szellőztetett épületekkel, WC öblítés során keletkezett aeroszol cseppek fertőzések lehetőségével, valamint a split klíma és fan-coil berendezésekkel és égtechnikai készülékekkel.

A mesterségesen szellőztetett épületek kapcsán többek között azt írják a dokumentumban, a friss levegő pótlás minimum 36 m3/óra/fő, azaz 10 l/másodperc/fő legyen, vagy a friss levegő befúvását a szokásosnál 2 órával előbb el kell kezdeni, és 2 órán át tovább kell működtetni. A szellőzőrendszereket éjjel és hétvégén is működtessék, de ekkor elég a kisebb teljesítmény.

További ajánlások az NNK oldalán érhetőek el, ide kattintva.