Nyomtatás

Daikin rendszerek, az oroszlánnak hűtött-fűtött belső kifutó dukál Kiemelt

2019. szeptember 04. szerda, 19:27
Daikin rendszerek, az oroszlánnak hűtött-fűtött belső kifutó dukál Pexels

A Kittenberger Kálmán nevét viselő Veszprémi Állatkertben az elmúlt években több jelentős nagyszabású fejlesztés történt, melynek keretében növekedett az intézmény területe és számos új állatfaj érkezett. A fejlesztéssorozat részeként 2018-ban döntött úgy a tulajdonos, hogy zöldmezős beruházás keretében tovább fejleszti az állatkertet.

 

A Veszprémi Állatkert Gulya-dombi területén került sor a fejlesztésre: több új épületet terveztek felhúzni úgy, hogy a zord, sziklás terepen a közművek közül csak a villamos áram, valamint víz- és csatornagerincek kiépítése volt gazdaságosan megoldható.

 

Már a kezdeteknél kiderült, hogy az összetett műszaki elvárásoknak és előírásoknak megfelelő új épület funkciókat, csak speciális HVAC technológia képes teljesíteni. Különösen úgy, hogy a fenntartó és a tervező is rendszerekben gondolkodott, miközben négy különböző funkciójú épület fűtését, hűtését, szellőztetését kellett biztosítani a lehető legnagyobb mértékben megújuló forrásból, fosszilis tüzelőanyag felhasználása nélkül.

 

Amellett, hogy különleges lakókra és egyedi funkciókra tervezték az épületeket, a megbízók legmodernebb épületenergetikai és gépészeti elvárásokból sem engedhettek. A fenntartó azt is elvárta, hogy nemcsak a műszaki megoldás legyen rendszerszintű, de a „kulcsrakész, mindent egy kézből elvet” egyben a kivitelezésre is kiterjesztette. A fővállalkozó Vemévszer Kft. is ezen elvek mellett keresett és talált beszállító partnerre a Daikin Hungary Kft.-ben.

 

A kialakított új operatív központ önmagában 1800 m2 hasznos alapterület, ahol  fontos megkötés volt, hogy karantén-területenként egyedi, külön szabályozható szellőzés készüljön, a fertőzésveszély minimalizálására, a steril műtétek elvégzésére és a labor feladatok ellátására. Az épületbe négy darab külön üzemeltethető, Daikin légkezelő berendezésből és a hozzájuk kapcsolódó VRV-rendszerű hűtő- és fűtőfunkciójú hőszivattyú egységekből álló rendszer került, amely kompakt megoldást ad megújuló energián alapuló fűtésre-hűtésre-szellőzésre és nincs szükség külön primer hőellátásra.

 

A Dzseláda páviánok háza esetén fontos szempont volt, hogy azok elsődlegesen a földön tartózkodnak és közösségekben élnek: természetes közegükben éjszakára alvósziklákat keresnek fel, ahonnan reggelente leereszkednek és felkeresik a közeli füves területeket. A páviánok optimális életterét két darab kompakt légkezelő berendezésből és VRV-rendszerű hűtő- és fűtőfunkciójú hőszivattyúból álló rendszerrel lehetett megoldani.

 

A vendégforgalmi épület esetén arra kellett figyelni, hogy akár nagyobb látogató csoportok kiszolgálására is alkalmas legyen, azaz jelentős számú ember jelenlétét tudja komfortosan kiszolgálni. Ezt egy klasszikus Daikin VRV-rendszerrel sikerült optimálisan megoldani, melyben a megújuló energiaforrást alkalmazó levegő-levegő hőszivattyú gyorsan képes alkalmazkodni a változó felhasználási körülményekhez és mindenkor tökéletes komfortot biztosít az épület hűtésére és fűtésére, a látogatók pillanatnyi létszámától függetlenül.

 

Új otthont kapott az állatok királya is. A Veszprémi Állatkert négy egyedből álló oroszlán csapatának  új épületével szemben a felületfűtésen túl az is elvárás volt, hogy legyen olyan hűtött rész a belső kifutón, ahol a melegebb napokon is képesek felfrissülni. Tehát a felületfűtést úgy kellett a házban kialakítani, hogy legyen benne egy néhány négyzetméteres terület, amit hűteni lehet.

 

Az oroszlánház optimális hőkomfortját egy Daikin Altherma levegő-víz hőszivattyú biztosítja. A berendezés téli időszakban akár -25°C külső hőmérsékletig stabil működést garantál. Az időjárásfüggő szabályozás és az inverteres kompresszor kombinált hatása minden kültéri hőmérsékletnél optimalizálja  a működési hatékonyságot, így mindig egyenletes hőmérsékletet biztosít. A „padlófűtés” zónáinak speciális kialakítása pedig lehetővé tette, hogy a belső kifutóban egy külön kis hűtött placcon hűsölhetnek az oroszlánok.

 

Sikerült azt az elvárást is teljesíteni, hogy a Daikin mint berendezés gyártó, egy kézből, rendszerbe integráltan szállította le, helyezte üzembe, programozta fel és adta át üzemeltetésre az egyes épületrészek szellőző, hűtő és fűtő rendszerét.

Címkék:

Kapcsolódó cikkek