Legyen egészségesebb az otthonunk és a bolygónk!

2019. január 17. csütörtök, 10:09

A World Green Building Council 2018 decemberében, a lengyelországi Katowicében rendezett Klíma Világcsúcson (World Climate Summit) mutatta be Egészségesebb otthon – egészségesebb bolygó (Healthier Homes, Healthier Planet) című iránymutatását.

 

A gyűjtemény figyelembe veszi a legújabb kutatási eredményeket a levegőminőség, a hő- és hangkomfort, valamint a világítás területén, és egyszerűen, gazdaságosan megvalósítható stratégiákká alakítja őket, melyekkel egészségesebbé tehetjük otthonainkat és egyben a bolygónkat is. 

 

A nem megfelelő hőszigetelés és az épületek rossz minőségű kivitelezése gyakran vezetnek alacsony energiahatékonysághoz, és veszélyeztethetik az ott lakók komfortérzetét és egészségét. Emellett az európai városi lakosság körülbelül 65%-a veszélyesen magas zajszintnek van kitéve. Ez olyan egészségügyi problémákhoz vezethet mint a stressz, a magas vérnyomás és a stroke.

 

Egy tanulmány kimutatta, hogy a túl sötét otthonokban 50%-kal rosszabbodott a fejfájás, az álmatlanság és a depresszió aránya, több más egészségügyi problémával együtt. Ezért a jó minőségű fény – amennyiben lehetséges természetes fény – elengedhetetlen az egészséges élethez, miközben fontos energiacsökkentési lehetőség is.

 

Az útmutató legfőbb ajánlásai, hogy egészségesebb otthonunk legyen:

  • Naponta szellőztessünk, hogy távozzanak a rejtett mérgező anyagok, és tiszta, friss levegő érkezzen.
  • Alkalmazzunk megfelelő szigetelést, hogy nőjön az energiahatékonyság, javuljon a hőérzet, csökkenjen a zajszint és az energiaszámlánk is.
  • Használjuk ki a természetes fényt és hatékony világítást alkalmazzunk, így csökkenthetjük a karbonkibocsátást, az energiaköltségeket és jót teszünk az egészégünkkel.

 

A teljes cikk a magyar Környezettudatos Építés Egyesülete honlapján olvasható. Itt tölthető le az angol nyelvű iránymutatás is.

Címkék: