Rovat: Rövid hírek

A BIM volt a témája az ÉVOSZ és a BKIK közös szakmai konferenciájának Kiemelt

2023. március 27. hétfő, 13:22

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megtartott BIM konferencia a szakma által kiemelt érdeklődés mellett zajlott le. Az érdeklődést fokozza, hogy az építőipar legnagyobb megrendelője, a magyar állam is tervezi a nagyértékű beruházások BIM modellel történő megvalósítását, és ennek a hazai szabályozását.

Az építőipari integrált informatikai modell használata az összetett, nagy értékű létesítményeknél egyre szélesebb körben elvárás. A Building Information Modelling angol elnevezés rövidítése a BIM, ami a korszakváltásban lévő építőipar új eszköze – áll az ÉVOSZ közleményében.

„Korszakváltás van az építőiparban, melynek a hazai építőipar a küszöbén áll” – hangsúlyozta Koji László ÉVOSZ elnök, a BKIK általános alelnöke bevezetőjében. Az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, ami a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzőkkel írható körül. Ezekhez az építésgazdasági értéklánc minden szereplőjének összehangoltan kell alkalmazkodni, mozgósított Koji László. 

Az építőipar részéről az új megrendelői elvárások teljesítésének összetett eszközrendszere van. Az előregyártott modern építési termékek, az új technológiák és a digitalizáció egyszerre jelentenek kihívást a megrendelőknek, az építési beruházások megvalósítóinak és az üzemeltetőknek egyaránt. A digitalizáció fontos elemével, a BIM helyzetével foglalkozott a konferencia. 

Hol tart Nyugat-Európa, hol tartanak a hazai legjobbak, és hol tart az átlag gondolkodás a témában? A konferencia célközönsége a piaci szereplők és a magyar állam képviselői voltak. Aktualitást a szakmai kihíváson túl az ad, hogy

idén tervezi a kormány a nagy értékű állami beruházások BIM alapú előkészítését, megvalósítását és üzemeltetését szabályozni és 2024-től bevezetni. 


A konferencián bemutatásra került a BIM módszertana, mely választ ad arra, hogyan lehet ezeket egy rendszermodellen belül kezelni. Milyen példákat láthatunk az egyes európai országokban, hogyan vezették be az állami szférákban, és mik a tapasztalatok. 

A BIM módszertant alkalmazó sikeres hazai beruházások kerültek bemutatásra, így a Bosch Campus2, az MVM DOME és az útépítések területén elért eredmények. A létesítmények megrendelői, tervezői, kivitelezői, lebonyolítói és üzemeltetői adtak értékeléseket saját szerepük, érdekeltségük mentén. 

A konferencián a BIM modelltől várt eredmények, felhasználási terület a legszélesebb körben került értékelésre. A műszaki ütközésvizsgálat, térbeli organizáció, ütemezés és szakmai nyomon követés, az anyaghasználat és annak tételrendje, a költségtervezés, a pénzügyi beszámolók, teljesítésigazolások, üzemeltetési szempontok egyaránt megfogalmazásra kerültek.

A Konferenciát előkészítő BIM csoport munkája is jól példázza – a BIM használata egy platformra hozza a Beruházás megvalósításában résztvevő szereplőket: a Tervezőket, a Projektmenedzsereket, a Kivitelezőket és a Klienst. Gratulálunk a munkájukhoz. Sok évi várakozást követően, a kormányzati oldal is elkötelezett a BIM bevezetése mellett, és ezzel egy új kaput nyit ki az építőipar számára a jövő irányában. 

A konferencián egyértelműen bebizonyosodott, hogy a piaci szereplők és a megrendelők – benne az állami beruházók is – együttműködve tudnak szintet lépni az építési folyamatok hatékonyságának javítása érdekében a BIM használatával is. 

Forrás: ÉVOSZ