Rovat: Rövid hírek

MÉASZ nyilatkozat az építőanyag-piaci intézkedésekről Kiemelt

2021. július 03. szombat, 09:20

A MÉASZ tagjai nagyrészt belföldi értékesítésre gyártanak, hazai munkaerővel és ahol csak lehet, hazai anyagokból. Az importból származó, vagy világpiacon jegyzett nyersanyagoknál elszenvedett árrobbanás viszont sosem látott módon és már több hónapja növeli az építőanyag gyártás költségeit, ahol ilyen alapanyagokat is fel kell használni, leginkább az építőkémia- és EPS szigetelőanyagoknál. E költségnyomás a világpiaci folyamatokkal mozog együtt és várhatóan idén fennmarad. 


A MÉASZ tagságban acél- és faipari, valamint bányászati nyersanyag-termék kitermelők nincsenek.  A MÉASZ elnöksége bízik benne, hogy az intézkedések ezen termékkörökben szélesítik a belföldi kínálatot, ezzel csökkentik a piaci hiányjelenségeket.


Fontos, hogy az exportkorlátozás alá olyan termékek kerüljenek, amelyekből belföldön hiány van; indokolt a gyártók bevonása a részletszabályozás kialakításába.

A főleg importból származó, és a hazai gyártók által felhasznált egyes acéltermékek (például nyílászáró vasalatok alapanyagainak) kiváltotta drasztikus költségnövekedést az intézkedések csökkenthetik majd, azonban a zömmel szintén importált faanyagok kiviteli korlátozásának hatását nehéz egyelőre megbecsülni.


Forrás: Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség

 

Utoljára frissítve: 2021. július 03. szombat, 09:25