Rovat: Rövid hírek

Fontos lenne hosszú távon fenntartani a kedvező lakásépítési trendet Kiemelt

2021. máj. 10. hétfő, 10:48

2021 I. negyedévében 6.153 új lakás épült, 29%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 6.946 volt, 1,2%-kal kevesebb, mint 2020. I. negyedévében.

Már az első negyedév adataiból is látszik, hogy a kibővített otthonteremtési program intézkedései kedvező hatással vannak a lakásépítési szektorra, hiszen a lakásépítési engedélyek száma továbbra is emelkedőben van az elmúlt év második féléve óta a 2019-ben elindult csökkenéssel szemben.

Az elmúlt évben a visszaemelkedő lakásáfa, valamint a járványhelyzet jelentősen csökkentette a lakásépítési kedvet, ráadásul a bejelentett rozsdaövezeti programra való várakozási is visszavetette a lakásfejlesztéseket, elsősorban a társasházak építését. Emiatt a kiadott építési engedélyek száma 2020-ban számottevően elmaradt a korábbi évekétől. Természetesen az építési számokban ez csak később fog megjelenni, hiszen a nagyobb fejlesztések több év alatt valósulnak meg.

A Kormány a járványhelyzet miatti gazdasági nehézségekre azonban nem megszorítással, hanem gazdaságélénkítéssel reagált. 2021. évben a rendszerváltás óta nem látott pozitív ösztönzést kaptak a lakásépítések, lakásfelújítások. Az építkezők igénybe vehetik a CSOK-ot, az áfakedvezményeket, az illetékkedvezményt, a jelzáloghitel-elengedést. Emellett az építési és energiahatékonysági előírások könnyítése is növeli az építési kedvet.

A jelenlegi szabályok szerint az otthonteremtési támogatás több más eleme (falusi CSOK, illetékmentesség, új lakás vásárlása csokkal 0% áfával) is kifut két év múlva. A CSOK és a rozsdaövezetben továbbra is érvényes 5% újlakás-áfa marad, ezeknek nincs végső határidejük.

Ahhoz, hogy a lakásépítések éves száma a kívánatos szintet elérje és azon tartósan megmaradjon, szükséges lenne az általános 5%-os újlakás-áfa fenntartása, illetve az otthonteremtési támogatások állandósága. Azt a lehetőséget, amelyet a 2020-ban bejelentett intézkedésekkel megkaptak a családok és a lakásépítési, felújítási ágazat – anyaggyártók, tervezők, kivitelezők, fejlesztők, építőanyag kereskedők, finanszírozók, ingatlanforgalmazók, kapcsolódó beszállítók -, csak egy hosszú távon kiszámítható környezetben lehet hatékonyan kihasználni.

Ez a hosszú távon kiszámítható, mérsékelt ciklikusságú építőipari környezet tudja biztosítani a lakásállomány minőségi megújítását, a kívánt demográfiai célokat és nemzetgazdasági hatásokat.

A hazai lakásállomány évi 1%-os megújításához szükséges évi 40 ezres lakásépítési cél mellett szükséges lenne évi 25 ezer lakásépítésben meghatározni a „lakásépítési minimumot”, amely alá a Kormány nem engedné az építési számokat. A miniszterelnök által is említett évi 40 ezer lakásépítés elérése legalább egy évtizedre szóló program eredménye lehet.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Utoljára frissítve: 2021. máj. 10. hétfő, 10:57