Rovat: Rövid hírek

Növekedés várható a lakásépítési piacon, de vannak buktatók Kiemelt

2021. április 29. csütörtök, 20:46

Nem csak a tavalyi járványhelyzet érintette jelentősen a hazai építőipart az elmúlt időszakban. Az újlakás-építések ÁFA-ja, a rozsdaövezetek körüli bizonytalanság és az otthonteremtési támogatás is befolyásolta a piacot.
 

– „Új beruházásindítások alig történtek és az új építési engedélyek száma is nagyon alacsony volt (22 556) az előző évekhez képest. Különösen a társasházakra kért engedélyek száma (525 épületben 8824 lakás) esett vissza, a 2008-as válság mélypontjával azonos szintre – mondta az ígylakunk.hu-nak Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke.

A szakember ugyanakkor az interjúban kiemelte, a tavaly visszaemelt 27%-os lakásépítési ÁFA idén újra 5% lett, a rozsdaövezeti program pedig továbblendült a holtponton, és kedvező piaci keresletet hoztak vidéken is a különböző otthonteremtési állami támogatások. Kiss Gábor úgy látja, idén körülbelül 17 ezer lakást fognak csak átadni, míg 2022-23-ra a lakásátadások száma 23 ezer körül fog tetőzni.

A szakmai szervezet alelnöke szerint a kereslet tehát várhatóan gyorsabban fog nőni, mint a kínálat, egy lakást előállítani azonban 2-3 éves folyamat, az átadással együtt akár 4 év is, ez pedig  feszültséget fog okozni. – Nyilván a kínálat is emelkedni fog, de ehhez elegendő építési kapacitás is kell. Ez érvényes mind a munkaerőre, mind az építőanyagokra. Utóbbiaknál most az látszik, hogy több gyártó küzd jelenleg is a hirtelen megnőtt kereslettel.

A hirtelen keresletnövekedés, amit nem tud követni a kapacitáskínálat, költségemelkedést okoz. Ez pedig a lakásárak emelkedését vetíti előre. Akkora árnövekedésre nem számítunk, mint a 2016-2018-as években, de 10%-os emelkedés benne van a pakliban – tette hozzá Kiss Gábor.
 

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Utoljára frissítve: 2021. április 29. csütörtök, 20:48