Rovat: Rövid hírek

Jelentős drágulás a nyersanyagok világpiaci árában

2021. április 28. szerda, 13:57

Mialatt fejlett országok jegybankjai egyelőre a relatíve stabil árak nyújtotta kényelmet élvezik, addig a termelési láncok legalján, a nyersanyagpiacokon olyan inflációs folyamatok zajlanak, amelyekre a modern gazdaságtörténetben csupán egyszer, a 2008-as világgazdasági válságot megelőzően volt példa.


Az ipari fémek terén is hatalmas emelkedéseket láthatunk. A réz ára 41%-kal drágult, az ón 34%-kal kerül többe, a nikkel 26%-os emelkedésben van. A drágulást azonban a vasérc vezeti, amely 2021 első negyedévében mintegy 78%-kal volt drágább, mint 2019-ben.

A cikkből többek között az is kiderül, hogy "az ipari fémek áremelkedése mögött pedig szintén Kína áll, amely hatalmas beruházási, építési programokkal igyekszik újra növekedési pályára állítani a gazdaságot, aminek vasérc- és alumíniumigénye is soha nem látott méreteket ölt. Itt még meg szükséges említeni a piac szerkezetének változását is, amely az elektronikai cikkek iránt megnövekedett kereslet miatt alapjaiban alakult át, és ami a félvezetők árára is hatással volt. Az elektronikus járművek iránti kereslet is folyamatosan emelkedik, ami emeli a ritkaföldfémek árát is".


Bővebb információ a Portfolio.hu cikkében olvasható, amelyet a Kopin-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakértője jegyez.

Utoljára frissítve: 2021. április 28. szerda, 14:18