Rovat: Rövid hírek

Vegyipari nyersanyag-hiány az európai piacokon Kiemelt

2021. március 29. hétfő, 10:51

A vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet betöltő BASF március 3-i tűzesete után a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordult új piaci források bevonásáért.

A homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek, festékek és színezőanyagok hazai gyártását jelentősen érinti a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet betöltő BASF március 3-i tűzesete, amelynek következtében számos vegyipari alapanyag-gyártó vis maior-ra hivatkozva mondja vissza az építőkémia termék gyártói megrendelések megfelelő teljesítését. Emiatt kulcsfontosságú vegyipari összetevők csak töredék mennyiségben és sokkal drágábban juthatnak el a hazai építőkémia termékek gyártóihoz is. Ezért a gyártók a beérkező vegyipari segédanyagokat úgy csoportosítják majd, hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a belföldi kereslethez. A hazai építőkémia termék gyártók további vegyipari beszállítókat kutatnak fel a kiesett kapacitások gyors pótlására. Továbbá, az építőanyag gyártókat összefogó MÉASZ a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordulva kér támogatást további piaci források feltérképezéséhez és bevonásához, hogy e nyersanyag-piaci hatások minél rövidebb ideig jelentkezzenek az újlakás-építési és felújítási piacon.

Egyes építőkémia termékek, így különösképp: homlokzati hőszigetelés rendszer ragasztók és tapaszok, színezővakolatok és egyes ragasztók gyártásához szükséges speciális, gazdaságosan csak nagy volumenben gyártható vegyipari összetevőket európai vegyipari- és petrolkémiai konszernektől szerzik be a hazai építőanyag gyártó vállalatok is. A kínai gazdaság Covid-19 járványhelyzetet követő erőteljes újraindulása jelentős elszívó hatást gyakorol Európa teljes nyersanyag- és alapanyagipari piacaira, amely önmagában is kapacitásszűkét és árfelhajtó hatást váltott ki.

A nyersanyag-kínálatot tovább szűkítette a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet játszó BASF Ludwigshafen-i vegyi üzemének március 3-i tűzesete, amelynek következtében a termékláncban az elsődleges vegyipari nyersanyagokat továbbfeldolgozó partnerek vis maior-ra hivatkozva mondták vissza az építőanyag gyártói szerződésekben foglalt volumenek felét, de esetenként 80%-át, amely a hazai gyártói szerződéseket is érinti. Ennek eredményeként a külpiaci beszállítók a hazai gyártók  által megrendelt, szerződésben foglalt segédanyagok mennyiségének csak töredékét tudják a gyártáshoz leszállítani, esetenként jelentősen megemelt (akár kétszeres) egységárakon.

A nyersanyag-beszállítók részéről a kapacitás-problémák miatt kvótaértékek meghatározására kell számítani.  Az építőkémia termékek gyártói az elmúlt három évtizedben nem találkoztak hasonló ellátási problémával. Ezért a gyártók azon dolgoznak, hogy

–  a gyártáshoz beérkező segédanyagokat úgy csoportosítsák,  hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a hazai kereslethez;

– további nyersanyag- és alapanyag beszállítókat kutatnak fel a kiesett nyersanyag-beszállítói kapacitások gyors pótlására.

– A hazai építőanyag- és építésitermék-gyártókat összefogó MÉASZ a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz fordulva kér támogatást további, lehetséges piaci források feltérképezéséhez és bevonásához, hogy az uniós külpiaci hiányjelenségek minél kisebb mértékben fejtsék ki hatásukat meg a hazai újlakás-építési és felújítási piacon.
 

Forrás: Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség

Utoljára frissítve: 2021. június 30. szerda, 10:22