Rovat: Rövid hírek

Döntött az Európai Bíróság a behajthatatlan követelések ÁFA-járól Kiemelt

2021. március 19. péntek, 10:47

Az Európai Bíróság döntése értelmében elévülésre hivatkozással nem tagadhatja meg az adóhatóság a behajthatatlan követelésekre eső áfa-kiutalását azon az alapon, hogy az azok alapjául szolgáló ügyletek már 5 éven túliak, miközben a követelések behajthatatlanná válása 5 éven belül következett be.

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt időszakban a magyar adózás egyik legfelkapottabb témája a behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylésének a lehetősége. Egyrészt, mivel korábban az Áfa törvény az EU jogba ütköző módon nem tette lehetővé a behajthatatlanná vált követelések áfa összegének visszaigénylését, másrészt, a COVID-19 pandémia következtében kialakult gazdasági válságban a behajthatatlan követelések áfája nagymértékben javíthatja a vállalkozások likviditását is.

2020. január 1-jétől az Áfa törvény az EU Bíróságának közelmúltban megjelent döntései nyomán szigorú feltételek mellett, de lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a behajthatatlan követelésükre eső áfát a költségvetéstől visszakérjék. A szabályozás egyik lényeges sarokpontja, hogy az áfa visszaigénylésére csak olyan esetekben van lehetőség, ahol a behajthatatlanná vált követelés alapjául szolgáló ügylet teljesítési időpontja 2015. december 31. napját követő időpontra esik. Ugyanakkor, a 2016. január 1-ét megelőző teljesítési idejű követelések esetén az adózók az Áfa törvény értelmében ettől a lehetőségtől elesnek, nem jogosultak a behajthatatlanná vált követeléseik visszaigénylésére.


A teljes cikk ide kattintva olvasható el.


Forrás: üzletem.hu

Utoljára frissítve: 2021. március 19. péntek, 11:36