Rovat: Rövid hírek

Építkezés fenntartható anyagokból Kiemelt

2021. február 18. csütörtök, 11:01

Ma már egyértelműen tudható, hogy „milyen nagy szerepük van az anyagoknak, és ezen belül is főként az építőanyagoknak a fenn­tartható­ságban, az ipar környezeti terhelésének csökkentésében, illetve a klíma­védelmi célok meg­valósít­hatósá­gában. Ennek ellenére a fenn­tartható építő­­anyagok­ról és építési technológiáról sokkal kevesebb szó esik, mint az épület­­üzemelte­tés környezeti terheiről.” – írja többek között cikkében az innotéka.hu.

A portál alaposan körbejárja a fenntartható építkezés szempontjait, lehetőségeit és a trendeket. A cikk szerzője szerint például „a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD az emberiség anyagfelhasználásának trendjeiről szóló jelentésében kimutatta, hogy 2060-ra a 2011-es 79 giga­tonnáról várhatóan 167 gigatonnára nő”.

És azt is megtudhatjuk többek között, hogy „az anyagfajtákat tekintve a legnagyobb arányú (2,5-szeres) növekedés a fémeknél várható, a biomassza, a fosszilis tüzelőanyagok, illetve a nem fémes ásványok felhasználása kisebb mértékben fog nőni – jóllehet ezek növekedése is meghaladja a populáció becsült gyarapodását”.
 

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Fotóillusztráció: Ralph Klein képe a Pixabay

Utoljára frissítve: 2021. február 18. csütörtök, 20:03