Rovat: Rövid hírek

Adatbázis a környezettudatos hazai épületekről Kiemelt

2021. február 14. vasárnap, 18:59

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) szakemberei által készített adatbázis átfogó képet ad a környezettudatos minősítéssel rendelkező hazai épületekről. A szakmai szervezet szerint az adatbázissal a szakma képviselői, a média és a nagyközönség is naprakész tájékoztatást kaphat a terület hazai eredményeiről.

A világ számos országában fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. A minősítő rendszerek önkéntesek, melyek nemzetközi szinten is átláthatóvá és összehasonlíthatóvá teszik a minősített létesítményeket.

A legismertebb ezek közül az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) és az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület- minősítő rendszer.

Régiónkban ezen a két angol-szász rendszeren kívül fontos kiemelni a német DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) által kifejlesztett rendszer is, valamint az Európai Unió Green Building Programme keretében minősített épületeket.

A Minősített Magyar Épületek Adatbázisában a HuGBC folyamatosan és naprakészen elérhetővé teszi a magyar épületek ezen rendszerekben történő minősítéseit.

A szervezet összegyűjtötte a zöld minősítéseket is egy tudástárban, ami ide kattintva érhető el.

Forrás: Magyar Környezettudatos Építés Egyesület
Fotóillusztráció: Alexander Abero on Unsplash

Utoljára frissítve: 2021. február 14. vasárnap, 19:05